Комісія Львівської міськради дала дозвіл на роботи зі стабілізації полігону в Грибовичах

Сьогодні, 3 серпня, на засіданні позапланової міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, прийнято рішення почати роботи зі стабілізації полігону у Грибовичах.
Таке рішення прийнято через загрозливу ситуацію, яка виникла у зсувній та прилеглих до зсувної ділянок на Грибовицькому сміттєзвалищі, внаслідок повторних загорань з 26 по 31 липня, що загрожує повторним зсувом схилу сміттєзвалища і виплескуванням інфільтрату за межі огороджувальних дамб, що може призвести до виникнення надзвичайної екологічної ситуації, інформує прес-служба Львівської міськради.
«Після 30 травня, на жаль, ситуація не покращується, а погіршується. Має місце часте займання, схил дестабілізований, є небезпека нових зсувів сміття з потраплянням цього сміття в озера інфільтрату, внаслідок чого інфільтрат може вийти за межі дамб. Тому ми звернулись до комісії з надзвичайних ситуацій щодо вжиття першочергових заходів зі стабілізації цього схилу. Комісія прийняла рішення почати роботи зі стабілізації полігону», – розповів директор ЛКП «Збиранка» Володимир Занік.
Лише впродовж минулого тижня було чотири загорання на небезпечних зсувах, і щоб терміново приступити до ліквідації наслідків й унеможливити більш важкі наслідки, необхідно було провести засідання комісії, щоб негайно приступити до ліквідації наслідків, пояснив начальник міського управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Віктор Іваніцький.
«Дуже сподіваємося, що найближчим часом проект стабілізації-рекультивації, який перебуває на експертизі і розробляються відповідні карти, буде реалізовуватися. Науковці із НУ «Львівська політехніка» постійно проводять контроль і фіксують стан зсуву. За висновками моніторингу, терміново потрібно приступити до виконання робіт», – додав Віктор Іваніцький.
За словами завідувача кафедри інженерної геодезії НУ «Львівська політехніка» Анатолія Церклевича, виявлено тріщину на західній частині схилу, довжиною 80 м, глибиною – 4 м, яка протягом усього періоду спостережень розширювалась від 1,5 до 2 м і має тенденцію до подальшого розширення, тому виконання будь-яких робіт безпосередньо у близькості до схилу є небезпечним, і слід негайно вжити заходів зі стабілізації.
Водночас, на думку директора ЛКП «Збиранка» Володимира Заніка, актуальним є і питання охорони на полігоні, бо є небезпека підпалів, адже виділяється біогаз з тіла полігону, найменша іскра може спричинити займання та пожежу. «Тому необхідно вжити усіх заходів, щоб не було сторонніх людей, які би могли спричинити це займання. Є доручення «Муніципальній дружині» підсилити службу», – зазначив Володимир Заніка.
Нагадав він і про те, що на полігоні мають бути встановлені відеокамери та термографічні камери. «Роботи розпочались, вже залили фундамент під ці вишки. Доступ до зображення з камер будемо мати ми і зображення буде виведено у Центр безпеки міста, де диспетчери будуть спостерігати за станом полігону, чи нема займань, чи нема сторонніх людей», – розповів директор ЛКП «Збиранка».
Додамо, раніше повідомлялося, що вивіз і складування сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі може бути відновлене уже з вересня.
http://zaxid.net/news/showNews.do?komisiya_lvivskoyi_miskradi_dala_dozvil_na_roboti_zi_stabilizatsiyi
_poligonu_v_gribovichah&objectId=1399558

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео