Щодо ситуації на Львівському сміттєзвалищі створили робочу групу

Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: ГУ ДСНС України у Львівській області
Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: ГУ ДСНС України у Львівській області

Щодо ситуації на полігоні ТПВ у Грибовичах створена робоча група, куди ввійшли депутати від сільських громад.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, – передає прес-служба міськради.

Мер запевнив, місто готове приступати до рекультивації полігону, але важливо роз’яснити мешканцям, що собою являє цей процес.

«Те, що я побачив, це спроба збурити людей, подаючи їм неправдиву інформацію. Хтось сказав людям, що вивозять сміття на полігон, люди прийшли збурені, перекрили дорогу, приїхала заступник голови комісії з надзвичайних ситуацій пані Маруняк, взяла людей, поїхала на полігон, подивились, ніякого нового сміття нема. Люди заспокоїлись, розійшлись. Сьогодні вирішили створити робочу групу, куди ввійшли депутати від різних громад, щоб разом з львівськими депутатами, з урядниками працювати і більше інформувати. Є спроба певних сил дезінформувати людей і використовувати їхню необізнаність для провокації ситуації. Такими людьми мають займатись правоохоронні органи», – заявив Садовий.

Мер також наголосив: завдання міста – почати рекультивацію полігону. «Проект відкоригований, ми готові приступати до роботи, є декілька юридичних питань, які треба виконати, але більше уваги зараз треба приділити інформуванню мешканців, розповідаючи їм правду, що і як ми плануємо робити», – додав він.

Садовий запевняє: полігон треба закрити «відповідно до науки».

«Якщо зараз лишити все, як є, то це техногенна катастрофа навіть не регіонального рівня. Ми маємо намір інвестувати великі кошти, щоб навести там лад. Ми усі маємо бажання закрити цей полігон, але закрити його правильно, щоб ця проблема залишилась в минулому. Ми до цього готові», – запевнив мер.

За його словами, на полігоні зараз тривають роботи з підсилення дамби та укріплення всього массив сміття.

«Ці роботи санкціоновані та дозволені», – запевнив Садовий.

«Мова йде сьогодні про надзвичайно великий проект, який, в першу чергу, потрібен для мешканців Малехова та Грибович. Якщо хтось їх буде підбурювати і говорити, що не треба робити рекультивацію, тоді мешканці цих сіл лишаються в дуже великій біді. Ми готові вже приступати до рекультивації полігону, але ніколи не підемо проти людей. Тому люди повинні бути свідомі», – підсумував мер Львова.

Нагадаємо, мешканці сіл, що поруч з Грибовицьким сміттєзвалищем, погрожують знову перекривати трасу, якщо Львівська мерія відновить незаконні, на їх переконання, земельні роботи поблизу звалища. Мешканці протестують проти вивезення на полігон нового сміття, у тому числі у вигляді сміттєвих тюків. Натомість вимагають розробити інший варіант рекультивації, зокрема, глиною.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників та один комунальник. Троє надзвичайників загинули, водночас зниклого еколога не знайшли. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

7 червня повідомили, що на Грибовицькому сміттєзвалищі утворилася тріщина завдовжки близько 80 м і завширшки до 2,5 м в окремих місцях. Вершина сміттєвої гори просіла з часу першого зсуву на 2,5 м. Для ліквідації загоряння застосовували авіацію ДСНС. Також відновили пошуки зниклого еколога.
http://zik.ua/news/2016/08/29/shchodo_sytuatsii_na_lvivskomu_smittiezvalyshchi_stvoryly_robochu_grupu_816402

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео