В Україні 95% муніципального сміття вивозиться на захоронення замість переробки – Семерак

Основна проблема в питанні утилізації сміття в Україні полягає в тому, що наразі в країні економічно вигідніше завезти сміття за межі міста і просто викинути, ніж займатися його переробкою. Фасування вторсировини / Фото УНІАНФ
 Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак в ефірі програми "Перші про головне. Коментарі" на телеканалі ZIK.
 "Коли ми фіксуємо незаконне сміттєзвалище ми змушуємо орган місцевого самоврядування, на території якого це зафіксовано, прибрати його. Така законодавча база є сьогодні, але в нас немає повної організації роботи над такою утилізацією. Тому, на жаль, 95% муніципального сміття згідно офіційної української статистики вивозиться на захоронення на сміттєзвалище. Але це є неприпустимо, адже таким чином втрачається ресурс, який може бути якісною сировиною для різних підприємств. Тому головна ціль Міністерства екології в цій сфері – це стовідсоткова переробка відходів", – наголосив Семерак.
 Також міністр зауважив про утилізацію небезпечних відходів, зазначивши, що платити за це мають підприємства, які користувалися такими ресурсами, а не держава.
 "Коштів на утилізацію небезпечних відходів у державному бюджеті не має бути. Виділення таких державних грошей із державної казни є корупцією. Адже у собівартість продукції підприємств закладено витрати на утилізацію. Тому за утилізацію мають відповідати ті установи, які користувалися, наприклад, люмінесцентними лампами. Така ж само ситуація і з тими компаніями, які привозять в Україну пестициди. Вони мають проводити утилізацію відходи також за свій кошт", – пояснив урядовець.
 Водночас головна проблема, додає Семерак, що на ринку немає утилізатора, який би якісно виконував свою роботу.
"На українському ринку немає жодного належного утилізатора пестицидів. Є одна компанія, яка має ліцензію, і яка зараз намагається довести, що вони колись будуть вміти це робити. Тому на території України сьогодні перебуває понад 8,5 тисяч тон сільськогосподарських агрохімікатів, які зберігаються ще з часів радянського союзу. У цьому випадку потрібно готувати державну програму саме для таких небезпечних відходів", – зазначив міністр екології.
Як повідомляв УНІАН, у грудні 2016 року Мінекології представило перший варіант стратегії поводження з відходами.
http://ecology.unian.ua/trash/1701542-v-ukrajini-95-munitsipalnogo-smittya-vivozitsya-na-zahoronennya-zamist-pererobki-semerak.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео