У Чернігові поляки збудують сміттєпереробний завод за особливою технологією


У Чернігові планується побудувати сучасний завод з переробки сміття. На заводі буде застосовуватися особлива польська технологія, для якої не потрібне ні сортування сміття, ні його спалювання, що допоможе місту заощадити на встановленні спеціальних контейнерів для відходів.

Фото: chernigiv-rada.gov.ua
Будівництво заводу розглядається мером Чернігова, повідомляє портал Чернігівської міської ради. Один з інвесторів розповів про те, як буде перероблятися сміття на цьому заводі. Спочатку подрібнені відходи надходять у спеціальний пристрій, що нагадує термос. Тут під дією пари високої температури (120 С) зникає зайва волога (до 60%) і запах, зменшується об´єм сміття.

Фото: chernigiv-rada.gov.ua
Далі сміття надходить на сортування, після чого отримують вісім видів відходів, які йдуть на вторинну переробку. Тверді безпечні залишки — це не більше 8%, і їх утилізують окремо. Біовідходи можна використовувати як біопаливо для обігріву житла або в сільському господарстві.
Фото: chernigiv-rada.gov.ua
За цією запатентованою технологією вже створені 2—3 проекти, один з таких заводів розміщений в польському місті Познань. Вартість такого заводу становитиме €35 млн. Після 10 років щорічних виплат з міського бюджету, завод стане власністю Чернігова.

Будівництво сучасних сміттєвих заводів для безпечної утилізації відходів також планується у Львові і Харкові. А в Ізраїлі вже зараз працює унікальний завод, який виробляє для себе енергію зі сміття, перетворюючи всі відходи на цінний ресурс і нічого не викидаючи в навколишнє середовище. Фінські інженери пішли іншим шляхом, вони створили робота зі штучним інтелектом, який може сортувати сміття.

Фото: chernigiv-rada.gov.ua
Що стосується рішення «сміттєвого апокаліпсису», то деякі фахівці вважають, що Україна не зможе повністю відмовитися від сміттєспалювальних заводів. У той же час цікаві унікальні технології з транспортування та утилізації відходів, запропоновані українським вченим Іваном Бондаренко, допоможуть нашій країні вийти з екологічної кризи.
http://www.epochtimes.com.ua/novyny/u-chernigovi-polyaky-zbuduyut-smittyepererobnyy-zavod-za-osoblyvoyu-tehnologiyeyu-123691

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео