На трагічно-відоме Грибовицьке сміттєзвалище досі завозять відходи

Екологічне лихо, яке забрало життя чотирьох людей – пожежа на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів тривала більше тижня.
Можновладці обіцяли швидко вирішити питання зі сміттям. З моменту страшної трагедії пройшло цілих півроку, про пожежу вже почали забувати. Та журналісти «Ранку у Великому Місті» вирішили дізналися, чи виконали посадовці свої обіцянки, коли Грибовицьке звалище все ж таки рекультивують, та яку компенсацію отримали сім’ї загиблих.
Кінець травня 2016. Усю країну ошелешила новина про масштабну пожежу на полігоні твердих відходів, що на Львівщині. Вогонь вирував більше тижня, до гасіння пожежі залучили навіть авіацію. Коли ж наслідки були майже ліквідовані, на сміттєзвалищі відбувся зсув, лавина відходів накрила чотирьох людей: трьох рятувальників та еколога.
Грибовицьке сміттєзвалище – третій за розміром полігон у нашій країні. Його площа понад 30 гектарів. Та от тільки приймати нові відходи на полігоні дедалі складніше. Екологи рекомендували закрити його ще у середині 2000-х. Таку ж ідею пропонував і сам Андрій Садовий у своїй передвиборчій компанії на посаду Львівського міського голови. Проте, віз і нині там. Сміттєзвалище працює і загоряється.
Після пожежі Грибовицьке сміттєзвалище закрили і навіть огородили парканом. Та місцеві кажуть, що періодично сюди все ж таки заїжджають машини з відходами. Міська рада звернулась до вищого ешелону влади. Варіанти вирішення проблеми все ж таки запропонували. Львівське сміття почали вивозити спочатку на полігони по всій області, а потім і по всій Західній частині країни. Не всі були задоволені таким перебігом подій, полігони почали блокувати, а вантажівки зі сміттям відправляти назад, до Львова. У місті почався колапс. Сміття подовгу не вивозили з-під будинків.
Наразі питання з Грибовицьким полігоном до кінця не вирішене, львівська влада, як і раніше, шукає нові площі під вивезення сміття та будування заводів. Президент Петро Порошенко посмертно нагородив загиблих рятувальників орденами, а їхні сім’ї отримали двокімнатні квартири у Львові в якості компенсації.
http://ranok.ictv.ua/na-tragichno-vidome-gribovitske-smittyezvalishhe-dosi-zavozyat-vidhodi/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео