Zero Waste: У Львові розробляють стратегію поводження із сміттям на 2017-2022 рр.

У Львові розпочинають роботу над стратегією поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2022 роки. До цього залучать не лише громадських активістів, а й міжнародних експертів, фахівців з міст-партнерів. Таким чином Львів доєднався до світової ініціативи «Нуль відходів» (Zero Waste).

Про це сьогодні, 11 січня, під час прес-конференції повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Ініціатива «Нуль відходів» полягає у максимально ефективному поводженні з твердими побутовими відходами.

«Це не означає, що сміття буде скорочене до нуля. Ми його максимально використовуватимемо», – зазначив А. Москаленко.

Він додав, що до розробки стратегії поводження із ТПВ запрошують усіх охочих: «Ми ставимо два пріоритети. Йдеться про максимальну партисипативність та інтегрованість стратегії».

Львів також звернувся за допомогою до міст-партнерів у Польщі, до «Зеленої столиці» м. Любляна, до одного з найбільш зелених міст Європи – Фрайбурга.

«Ми б хотіли, щоб через п’ять років близько 30% відходів не йшли на захоронення, щоб їх або переробляли, або сортували», – наголосив Москаленко.

Передбачається, що стратегія, охоплюватиме декілька пріоритетних напрямів. Йдеться про попередження, перевикористання, сортування, перетворення в енергію, захоронення.

За проміжними результатами напрацювань, стратегія охоплюватиме промоцію зменшення кількості відходів, їх сортування та переробку, створення умов для ефективного сортування сміття, освіту для різних груп населення, роботу з бізнесом та економічні стимули.

Консультант з питань сталого розвитку Ірина Миронова наголосила, що Zero Waste – це переосмислення нашого ставлення до ресурсів у місті. У стратегії буде закладено нове бачення того, що ми викидаємо: що з цього можна замінити, відремонтувати, переналаштувати.

«Сміття – це не лише щось непотрібне, яке займає величезні площі в Україні, а ресурс, який, фактично, занедбується. І, налагодивши систему попередження утворення відходів, їх перевикористання, ремонту і переробки, ми зможемо економити ресурси», – заявила вона.

Ірина Миронова зазначила, що у Львові уже є декілька ініціатив, які попереджають утворення відходів. До прикладу, спільнота взаємодопомоги «Оселя», які збирають непотрібні речі, ремонтують їх і продають, щоб зібрати гроші для потребуючих людей.
http://zik.ua/news/2017/01/11/zero_waste_u_lvovi_rozroblyayut_strategiyu_povodzhennya_iz_smittyam_na_1023623

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео