Фахівець повідомила, чим загрожує львів’янам антисанітарія від сміття

Переповнені сміттєві контейнери у Львові. Фото: Facebook
Переповнені сміттєві контейнери у Львові. Фото: Facebook

Антисанітарія та невивезення сміття зі Львова створюють сприятливе середовище для поширення низки небезпечних для людей хвороб.

Про це 20 вересня у коментарі IA ZIK повідомила заступник директора з епідеміологічних питань Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Олександра Коструба.

«У першу чергу є небезпека щодо поширення лептоспірозу (хвороба, яку розносять щури, – ZIK)», – повідомила О.Коструба.

Водночас, фахівець заспокоює, станом на сьогодні немає спалаху цієї хвороби – цифри на рівні минулорічних показників (приблизно п’ять).

«Якщо не буде вивозитися сміття, то звичайно, загроза зростатиме», – зауважила О.Коструба.

«На даний час ситуація під контролем. Але серед мишовидних гризунів, які були досліджені, а їх було відловлено шість – половина мала лептоспіроз. Вони небезпечні. Ця хвороба вражає в основному печінку, селезінку. Її ознаки – висока температура, жовтушність, загальна інтоксикація, біль у м’язах, суглобах», – зауважила О.Коструба.

Окрім того, з її слів, можуть почастішати випадки гострих кишкових захворювань.

«Якщо смітники біля базарів, мухи літатимуть і сідатимуть на продукти, а люди не будуть дотримуватися правил особистої гігієни – не будуть мити руки, овочі, фрукти», – додала О.Коструба.

«Зрозуміло, розповсюджується поганий запах, забруднюється ґрунт, навколишнє середовище, повітря. Але потрібно дотримуватися правил особистої гігієни і своєчасно очищати територію від сміття», – пояснила заступник директора.

Щодо можливості поширення у місті тифу, О.Коструба заспокоює: наразі такої небезпеки немає. «Випадки висипного тифу реєструвалися тільки після Другої світової війни у 1945 році. Бактеріоносія черевного тифу востаннє було зафіксовано у 1993 році. За такими людьми проводиться спостереження», – пояснює фахівець.

«Умови, коли вивозиться сміття, не сприятливі. Але випадків черевного тифу у Львові не було понад 10 років», – підсумувала О.Коструба.

Як повідомлялося, сміття зі Львова далі вивозиться з суттєвими перебоями. Львів’яни у соцмережах ширять інформацію та фотодокази завалених смітників.
 http://zik.ua/news/2016/09/20/fahivets_povidomyla_chym_zagrozhuie_lvivyanam_antysanitariya_vid_smittya_881792

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео