У Львові з’являється новий різновид бізнесу на смітті, – розслідування ZIKу

Із часу трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі Львів досі не має альтернативи, куди звозити відходи. Приймати галицький непотріб відмовились уже кілька областей, а місце розташування нових локацій мерія вперто приховує. Тим часом у місті зароджується новий різновид сміттєвого бізнесу – «перевалочні пункти сміття».

Про це йдеться у сюжеті проекту «Брат за брата» (щонеділі о 22:00 на телеканалі ZIK).

Минуло три місяці, відколи тонни відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі скотилися лавиною та прорвали дамбу озера ядучої рідини – інфільтратів. Екологи назвали ситуацію катастрофою загальнодержавного масштабу. У мерії ж запевнили, що Європейський інвестиційний банк погодився виділити 40 мільйонів євро для рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та облаштування нового сміттєпереробного заводу. Однак колишній голова бюджетної комісії ЛМР Яромир Самагальський переконує: чиновники брешуть.

«Жодного договору між Львівською міською радою і Європейським інвестиційним банком нема і просто бути не може. Банк не підписує договорів з комунальними громадами, а лише з державами», – наголошує Самагальський.

Попри це, Львів досі без власного альтернативного сміттєзвалища. Відтак, сміття вивозять у сусідні області. Які саме – посадовці не кажуть.

«Є багато людей, які хотіли б створити проблеми для Львова. Вони спеціально вишукують ці речі, щоб робити ескалацію. Я не буду давати їм додаткової інформації», – заявив міський голова Львова Андрій Садовий.

А тим часом у місті створюється новий різновид сміттєвого бізнесу – масова поява так званих «перевалочних пунктів сміття», де його перевантажуватимуть для вивозу зі Львова.

Зокрема, львів’яни наголошують: на територію колишнього заводу «Сільмаш», який, фактично, перебуває на межі з містом, уже впродовж двох місяців заїжджають навантажені сміттєвози. Локацію під один з таких перевалочних пунктів тут собі облюбувала компанія «Захід-ресурси плюс». Заснована після катастрофи у Грибовичах фірма має статутний капітал 1000 гривень і – жодних згадок про участь у тендерах щодо проведення робіт зі сміттям.

«Облаштовувати тут пункт перевантаження сміття протизаконно, оскільки норми говорять, що від таких точок до міста має бути не менш як один кілометр», – обурюється львів’янин Михайло Кропива.

Закритість влади міста щодо цього питання ще більше жахає городян. Вони бояться, що тимчасові перевалочні пункти стануть постійними міні-полігонами для відходів.

Окрім «перевалочного пункту» на території «Сільмашу», відомо про роботу такого ж і на Городоцькій. Про існування іще одного повідомляють львів’яни із мікрорайону Сихів. Кажуть: коли спекотно, вулицею Надійною поширюється нестерпний сморід від сміття. 

І справді, увечері вулицею проїжджає вантажівка із великогабаритним причепом та ховається за воротами одного з підприємств. На території, яку орендує ТОВ «Санком-Львів», – гори сміття.

«Ми це сміття тримаємо не більше п’яти годин. Удень його сьогодні завезли, вночі ми його вивозимо», – запевнив директор підприємства Сергій  Естремський.

Найцікавіше, що у самому «Санком-Львів» стверджують, що перевантаження відбувається за межами Львова у промисловій зоні, на відстані понад 500 метрів від житлових будинків. Та згідно з генпланом міста, «Санкомівський» сміттєперевальний пункт розміщений таки на території Львова і розташований ближче, ніж за півкілометра від будинків.

А от локації, куди вивозять львівське сміття, пан Естремський не видає.

«З нашої бази воно завозиться туди, де ми зможемо домовитись. Де саме – комерційна таємниця, я вам не можу цього сказати», – заявив директор.

А тим часом сміттєперевізники нарікають на невигідності свого бізнесу. Та водночас чомусь не поспішають його залишати, приховуючи при цьому, де перезавантажують сміття та куди його згодом транспортують. 

http://zik.ua/news/2016/09/06/u_lvovi_zyavlyaietsya_novyy_riznovyd_biznesu_na_smitti__rozsliduvannya_ziku_839322

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео