Кому сміття? Як Львів возить країною свої відходи

Кому сміття? Як Львів возить країною свої відходи
Фото: УН
Ситуація зі сміттям у Львові

Ситуація зі сміттям у Львові тільки погіршується.

Львівське сміття продовжує подорожувати по країні.
Після того, як його перестали приймати в Києві, львів'яни намагалися домовитися з Чернівцями, Миколаєвом і Дніпром.
В результаті жителі цих міст виступили проти прийому львівського сміття і організовували акції протесту.
Корреспондент.net розбирався в сміттєвій проблемі, яка набула загальноукраїнських масштабів.

Львівська історія
У село Грибовичі за три кілометри від Львова з кінця 50-х років до кінця травня 2016 звозили всі відходи зі Львова та кількох прилеглих районів області.
В результаті, тут з'явилося найбільше звалище в Україні, що займає площу 26 гектарів, з сміттям висотою понад 60 метрів.
У ніч на 28 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа. В результаті пожежі і подальшого обвалення загинули троє пожежників.
Гасили пожежу понад тиждень, в самому Львові активісти намагалися пробитися на засідання міськради, почалися розмови про відставку мера міста Андрія Садового.
Київ хотів допомогти
Мер Кличко на початку літа заявив, що Київ надасть допомогу Львову у вирішенні проблем, пов'язаних зі сміттям.
Розуміючи, в якій складній ситуації опинився Львів і його мешканці, ми готові допомогти львів'янам. Оскільки, переконаний, що повинні підтримувати один одного. Звертаючи увагу на те, що в літній час потужності сміттєспалювального заводу Енергія в Києві недозавантажені, ми можемо прийняти частину сміття на спалювання. А також - направити на сортувальні лінії. Сподіваюся, що проблема зі сміттям у Львові вирішиться найближчим часом", - зазначив столичний градоначальник.
Але з 1 серпня Київський сміттєспалювальний завод "Енергія" призупинив прийом сміття, в тому числі і львівського, через планові ремонтні роботи.
Протести в Київській області
Частину сміття звозили зі Львова на сміттєзвалище в селі Крюківщина Київської області.
У підсумку, жителі Крюківщини блокували рух 10 львівським сміттєвозам. Машини їхали не на лівий берег столиці до заводу Енергія, як було домовлено між мерами Києва і Львова, а на сміттєвий полігон в області.



















Протестуючі вимагали надати документи, що дозволяють саме цим сміттєвозам в'їзд на територію полігону.
Спроба з Чернівцями
Міська влада Чернівців уклала договір зі Львовом про вивезення 5 тисяч куб. м сміття на полігон біля обласного центру.
"У нас немає такої біди, як у Львові, обсяг сміття абсолютно прийнятний, не впливає на екологічну ситуацію істотно. Я думаю, що це по-людськи - треба допомогти людям в біді", - заявив мер Чернівців Олексій Каспрук.
За вивезення сміття Львів перерахує Чернівцям 21 гривню за куб відходів. Вони надійдуть підприємству "Спецкомунтранс".
Жителі Чернівців в свою чергу заявляють, що готові блокувати вступ сміття зі Львова. Вони побоюються погіршення екологічної обстановки. При цьому, сміття будуть приймати до кінця року.
З Дніпром не вийшло
Біля Дніпра жителі області перекрили Криворізьку трасу.
На мітингу близько сотні жителів селищ Діївка і Краснопілля. Вони протестують проти поставок сміття зі Львова на Дієвський полігон з утилізації твердих побутових відходів. Він розташований в балці неподалік від будинків людей.
При цьому активісти пропускають тільки вантажівки і машини з дітьми.






























Також наголошується, що учасники мітингу вимагають приїзду на місце акції губернатора і мера міста. До цього мешканці скаржилися на ввезення львівського сміття місцевій владі. За словами Суханова, на минулій сесії міськради депутати не підтримали відмову від доставки відходів.
На даний момент на полігон щодня доставляють близько 500 тонн сміття з Дніпра і Львова.
Миколаїв проти
Тверді побутові відходи (ТПВ) зі Львова будуть тимчасово приймати в Миколаєві, повідомив вчора мер Миколаєва Олександр Сенкевич.
Сенкевич - однопартієць львівського міського голови Андрія Садового.
Відходи зі Львова будуть везти на Миколаївський міський полігон для подальшого поховання за тарифами, встановленими рішенням виконкому місцевої міської ради.
Але ряд місцевих депутатів, зокрема з опозиційних фракцій "Наш край" і "Опозиційний блок", зажадали від мера провести позачергову сесію міськради з цього питання.
У місцевому БПП назвали рішення про прийом львівського сміття "неприємним сюрпризом для городян".
Сьогодні Миколаїв припинив прийом львівського сміття.
У Львова все більше проблем
Дніпро і Миколаїв офіційно відмовилися приймати сміття і відходи зі Львова, повідомила заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк.
За словами чиновниці, мер Львова Андрій Садовий поїхав до Києва, щоб вирішити проблему з вивезенням сміття з міста.
"Ситуація з вивезенням сміття у Львові є складною - з його вивезенням не справляються три перевізники. Мер говорив про цю проблему з прем'єр-міністром України, зараз він знаходиться в Києві. Проблема з вивезенням сміття має політичний аспект, тому що практично всі звалища заблоковані. Зараз сміття з міста вивозять тільки на два полігони у Львівській області", - зазначила Маруняк.

У свою чергу, глава Миколаївської міськради Олександр Сенкевич підтвердив, що місто припинило приймати львівське сміття. За його словами, в п'ятницю, 16 вересня, відбудеться позачергова сесія міської ради, присвячена цьому питанню.
У самому Львові мешканці скаржаться на невивезення сміття в деяких районах міста. Сміттєві баки, що стоять біля житлових будинків, переповнені.
Найбільші звалища сміття зафіксовані в Сихівському, Шевченківському та Франківському районах, звідки відходи не вивозять з 8 вересня.
Що робить центральна влада
Мінекології презентувало сервіс "Інтерактивна карта сміттєзвалищ".
"Кожен громадянин може зайти на сторінку екокарти, зареєструватися і залишити повідомлення про звалище, яке людина знайшла. Цю інформацію ми обов'язково опрацюємо", - сказав міністр екології Остап Семерак.
 На його переконання, це дозволить інвесторам побачити ситуацію, який склад сміттєзвалища, і шукати собі можливі інвестиційні проекти.
 Семерак зазначив, що завдання міністерства дуже просте - очистити Україну від сміття і привести ситуацію зі звалищами до європейських стандартів.
Ось тільки жителі Львова скоро зможуть просто на цій карті позначити своє місто.



http://ua.korrespondent.net/ukraine/3744529-komu-smittia-yak-lviv-vozyt-krainoui-svoi-vidkhody

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео