Місто кави і.. сміття



Поки Львів потопає у смітті, а регіони один за одним відмовляються приймати наші ТПВ, в мерії й досі точно не знають, де буде новий сміттєвий полігон.

Є два Львова…

Уявіть на мить львівську площу Ринок: милують око історичні кам’яниці, навколо лунає жива музика, з кав’ярень пахне ароматною кавою та смачнючим шоколадом, а на самій площі неквапливо прогулюються усміхнені та привітні львів’яни. Таке воно — серце міста Лева… Заворожує, правда? А тепер зазирнімо трохи вглиб Львова. Вул. Наукова, вул. Володимира Великого, Сихів, Левандівка — колись акуратні смітники перетворились на стихійні звалища. 

Сміттєві пакети заповнили й контейнери, й площу вдвічі, а то й утричі більшу, ніж виділена під смітники. Ці видовищні «інсталяції» доповнені ще й неймовірним смородом. В смітті копирсаються собаки, які розносять його по всьому подвір’ї, а подекуди вам назустріч прямуватиме велетенський щур. Сподобалось? А це – сьогоднішня львівська реальність!

  Мешканці нашого міста щодня поширюють на сторінках соцмереж десятки дописів з фото переповнених смітників й скаржаться, що сміття з-під їхніх будинків ніхто не вивозить тижнями. Водночас, у мерії традиційно кажуть, що все під контролем й надзвичайної ситуації через невивезене сміття у Львові нема. 

Сміття возити скоро буде нікуди?

   А тим часом сміттєзвалища й далі відмовляються від львівського сміття, й компаніям, що обслуговують райони Львова, просто нікуди вивозити ТПВ з міста. Так, 13 вересня Дніпро завершило приймати на свій полігон-сміттєзвалище в Діївці тверді побутові відходи зі Львова. Адже місто погодилось прийняти 9 тисяч тонн відходів, було завезено майже 8,8 тис. тонн. Пізніше майже 600 тонн сміття зі Львова завезли до міста Синельникове (Дніпропетровська область), обурені мешканці чергували на полігоні. Як раніше повідомляло «Радіо Свобода», депутати Синельниківської міської ради теж заборонили звозити відходи зі Львова на місцевий полігон. За даними міськради, полігон у Синельниковому невеликий і призначений лише для утилізації місцевого сміття. Як зазначив депутат облради Володимир Хоришко, немісцеве сміття завозили на полігон упродовж двох діб, без погодження з місцевою владою. «Мене дивує, як ніхто з громади, з представників влади не побачив, що 28 вантажівок їдуть через усю Україну без документів», — сказав Хоришко.

   В мерії ж кажуть, сподіваються на допомогу держави, бо самотужки вирішити проблему дуже тяжко: «Четвертий місяць триває блокада міста Львова щодо вивезення сміття. На сьогодні ситуація є непростою. Кожного дня ми ведемо перемовини з мерами міст Львівської та інших областей стосовно вивезення сміття. Наразі зупинено вивіз сміття до Миколаєва та в Дніпро. Як наслідок, станом на 15 вересня 20 % контейнерів були переповнені. Ситуація ускладнена тим, що сміттєзвалища блокують громадські активісти та мешканці, ми постійно ведемо з ними перемовини, щоб сміттєзвалища були розблоковані та нам дали можливість вивозити сміття з міста. Також нині працює штаб у міській раді, куди щодня зранку надходить вся інформація щодо вивозу сміття та контейнерів, з яких його не вивезли. Там координують роботу перевізників, — каже Ірина Маруняк заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. — Хотілося б, щоб проблема сміття була не лише проблемою львів’ян та нашого міста, а щоб і держава долучилась до цього питання, бо без її допомоги дуже складно буде вирішити питання сміття».

   Наразі ж є ймовірність, що львівський непотріб возитимуть до Запоріжжя. Відповідне звернення компанія «АВЕ» надіслала своїм колегам у Запоріжжя. Про це повідомляє депутат Запорізької міськради Микола Білий у «Фейсбуку». У заяві йдеться  про те, що у Львові бракує місця для захоронення сміття, відтак Запорізьке представництво компанії просять надати дозвіл для завезення на місцеве сміттєзвалище львівських відходів. Але чи дадуть згоду у Запоріжжі прийняти злиденне львівське сміття — поки невідомо.  До речі, на минулій сесії депутати Львова виділили 40 млн грн на компенсацію перевізникам за вивезення та захоронення твердих побутових відходів. Під час голосування за це питання депутати попросили прозвітувати про виділені раніше гроші на компенсацію перевізникам за вивезення сміття. На це директор департаменту економічної політики міськради Ірина Кулинич пообіцяла, що надасть письмовий звіт, а також зазначила, що не знає, наскільки вистачить цих грошей.  Нагадаємо, що влітку депутати вже голосували за виділення на вивезення ТПВ зі Львова 24-х мільйонів. Разом — 64 мільйони. Якщо так піде далі, то вартість цієї графи незабаром наблизиться до вартості стадіону до Євро-2012

Львів заполонять щурі?

   Директор з епідеміологічних питань Львівського обласного лабораторного центру Роман Павлів каже: саме по собі сміття захворюваннями для мешканців Львова не грозить, але можлива поява щурів. «Інфекції від сміття в повітрі не літають, якщо люди не будуть у ньому копирсатися, не будуть до нього йти, то небезпеки зростання інфекційної захворюваності нема. Проте якщо сміття не вивозити, є небезпека збільшення кількості щурів та мишоподібних гризунів (саме щурі є розносниками хвороби лептоспірозу. — Авт). Щурі будуть розмножуватись, адже на вулиці лежать харчові відходи, якими вони можуть живитись. Однак якщо проводити дератизацію, щурі будуть гинути. Тому важлива не лише робота зі сміттям, але й дератизаційні заходи, — зазначив Роман Павлів. — Водночас, скарги від львів’ян ми тепер не розглядаємо, бо це не входить в нашу компетенцію». 

А тим часом у Грибовичах

   Чиновники зазначають, загроза зсуву на Грибовицькому звалищі є й досі, адже стабілізаційні роботи ще повністю не завершені. «Щодо укріплення дамб роботи виконані на 95 %, але зупинені через перепони активістів. Нині сформована ініціативна група з мешканців Грибович, Малехова і Дублян. З ними ми працюємо, обговорюємо ці питання, надали документацію щодо робіт. В результаті перемовин, мешканці погодились на облаштування відеоспостереження на сміттєзвалищі. Там нині встановлено 4 відеокамери і один тепловізор. Також тривають роботи з влаштування огорожі на території ЛКП «Збиранка». Роботи планують завершити на початку жовтня, — зазначає Ірина Маруняк. — В осінній період дощів існує небезпека нового обвалу на Грибовицькому звалищі, тому там необхідні стабілізаційні роботи, бо їх не проведення грозить екологічною катастрофою».  До слова,  на підсилення дамб з міського бюджету Львова виділили уже 10,5 млн грн, а на монтаж огорожі виділено 2 млн 600 тис. грн. Ініціативна група мешканців, водночас, наголошує, пропоновані міськрадою заходи стабілізації звалища свідчать про грубе порушення ДБН. Мешканці вимагають від мерії заборонити проведення будь-яких робіт щодо рекультивації Грибовицького полігону ТПВ до оприлюднення та коригування відповідно до ДБН та рішень сесії всієї документації, проведення громадського обговорення та отримання позитивних експертних звітів щодо проекту рекультивації.  

Коли ж буде новий полігон?

   За словами Ірини Маруняк, наразі місто завершує виготовлення технічного завдання на будівництво нового сміттєпереробного заводу. «Також є погодження Мінрегіонбуду щодо проведення рекультивації та будівництва заводу. Нині триває другий етап — документи є на погодження в Міністерстві фінансів», — додала чиновниця. Щодо ділянок під завод, за її словами, на сьогодні є запропоновано 5 ділянок від обладміністрації. «Проводились об’їзди тих ділянок фахівцями, але це питання блокується громадськими активістами та організаціями. Ми проводимо з ними перемовини щодо будівництва та облаштування заводу», — зазначила Ірина Маруняк. 

   Нагадаємо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників та один комунальник. Троє надзвичайників загинули, водночас зниклого еколога так і не знайшли. 

Уляна ДЕПУТОВИЧ
http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=4826

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео