Набезпечні відходи можна знайти навіть в приватних ангарах - експерт

Середа, 13 липня 2016, 13:58  Ірина Макаренко

·          

КИЇВ. 13 липня. УНН. В Україні досі не встановлено жорсткий контроль за сферою утилізації небезпечних відходів. Замість утилізації, недобросовістні підприємці ховають їх в кращому випадку на звалищах та в приватних ангарах. Така ситуація призводить до екологічної проблеми та підвищення рівня захворюваності серед українців. Про це повідомив в коментарі УНН Голова правління асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами Кирило Косоуров.

За його словами, загалом сфера утилізації небезпечних відходів в Україні не врегульована і досі не відповідає вимогам та стандартам ЄС.

"У нас відсутня нормально врегульована нормативна база. Не передбачений в принципі жорсткий контроль за порушення... Є класифікатор відходів із встановленими класами небезпеки, але він старий і не відповідає європейським нормам. Його треба гармонізувати із європейським законодавством, саме із європейським класифікатором, щоб ми могли сказати: так, дійсно, ми живемо у тому ж середовищі як і європейці, до яких ми намагаємось потрапити", - зазначив він.

К.Косоуров зауважив, що в Україні небезпечні відходи, які підлягають обов'язковій утилізації, можна знайти будь-де.

"Є компанії, і їх не мало, які маючи ліцензію, приймають кошти у юридичних осіб за утилізацію, приймають небезпечні відходи і десь їх ховають, в кращому випадку на звалищах під виглядом чогось іншого. Є такі випадки, коли просто люди знімають ангар. Ангар цей забивають небезпечними відходами і зазвичай там потім із часом трапляється пожежа.

Візьмемо, до прикладу, Черкаську область. У Черкаській області утворюється достатньо немала доля небезпечних відходів, але у ДАІ, поліції Черкаської області не зареєстрованого жодного автомобіля із ліцензією для перевезення небезпечних відходів", - повідомив Голова Асоціації.

За даними К.Косоурова, в Україні вже склалася така ситуація, коли легальні підприємства, що мають реальні заводи з утилізації небезпечних відходів не можуть конкурувати з тіньовим ринком підприємців, які ховають ці відходи в ангарах.

"Для чого ми і зібрали Асоціацію – ми з такими боремося. У нас є реальні заводи, ми витратили шалені кошти на їх будівництво і ми не можемо конкурувати, бо ми маємо витратну частину досить серйозну, а ті хлопці, що вони мають? 5 тисяч доларів віддали за ліцензію та й оренда того ангару", - заявив він.

Між тим, він зауважив, що саме таке халатне поводження з небезпечними відходами призводить до підвищення рівня захворюваності серед українців.

"Фосгени викликають набряк легенів та різке погіршення стану здоров'я; Хлороводень – знижує можливість орієнтації людини, викликає спазм дихання, запальні набряки, спричинює кислотні дощі; Сірчані гази – викликають подразнення дихальних шляхів, перешкоджають процесам фотосинтезу; Чадний газ – впливає на нервову систему, викликає непритомність; Вуглекислий газ – викликає збільшення легеневої вентиляції, зрушення ph крові, має судинно розширювальну дію; Оксиди азоту - викликають набряк легенів у людини, спричиняють кислотні дощі. Це небезпечно і не на словах", - резюмував К.Косоуров.

Нагадаємо, міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак визнав наявність екологічної проблеми з утилізацією небезпечних відходів в країні.

Як раніше повідомляв УНН, аудит Рахункової палати засвідчив невиконання Україною вимог Базельської Конвенції (контроль за перевезенням небезпечних відходів). Зокрема аудитори виявили, що контейнери з небезпечними відходами на кордоні України не пломбуються, а відтак що завозять в Україну і як саме перевозять територією держави – невідомо

Джерело: УНН

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео