Європа відмовляється від пластикових пакетів, Україна на черзі?

30/06

smaller_textlarger_text

Більше на цю тему

Франція заборонила використання пластикових пакетів, а як щодо інших країн ЄС, а також України?

Паперова Франція

Пластикові пакети заборонені у Франції з 1 липня. Ці заходи стосуватимуться супермаркетів, аптек, пекарень, заправних станцій, ринків тощо. Пакети товщиною більше, ніж 50 мікронів, залишаться, бо їх можна використовувати багато разів.

Заборону вводитимуть в два етапи. В липні 2016 року на пакети для покупок, в січні 2017 року – пакування для фруктів, овочів, сирів.

Згідно з даними французького уряду, 5 мільярдів пластикових пакетів щороку розповсюджують на касах в магазинах та ще 12 мільярдів ідуть на пакування фруктів та овочів.

Плями в океані

Чимало пластикового сміття опиняється в океанах, загрожуючи життю морських птахів та ссавців.

На поверхні океанів вже сформувалися низка величезних сміттєвих плям, тихоокеанська та інші, що містять тисячі тонн сміття. Їх формують великі морські течії.

Європа за чисте довкілля

Нині європейське законодавство, серед іншого, спонукає до переходу на біопластик, що швидко розкладається і не потребує промислової переробки.

Загалом в Європі близько 8 мільярдів пластикових пакетів потрапляють на сміттєзвалище та водойм щороку. При цьому поліетилен розкладається в природі близько 450 років.

В середньому кожен громадянин ЄС використовує майже 200 пакетів щороку. Більшість з них – лише один раз.

Попри все, власники супермаркетів та крамниць стурбовані, що паперове пакування виявиться більш дорожчими, ніж доступний пластик. А це може вплинути і на ціноутворення.

Франція не єдина країна ЄС, що відмовилася від пластикових пакетів.

Італія розпочала забороняти їх в 2012 році, для збереження довкілля та економії, на користь вітчизняного біоплатику.

Загалом країни, які не мають законодавчого регулювання цієї проблеми, схильні використовувати більше пластикових пакетів.

Виняток становить лише прогресивна Фінляндія: обмежень там немає, але й використання одноразових пластикових пакетів дуже обмежене.

До Вашої уваги карта інтенсивності використання пластикових пакетів в різних країнах ЄС. Як бачимо, у південній та особливо східній Європі їх число набагато більше, ніж в західній та північній.

На рівні ЄС нещодавно було ухвалено закон, що спонукає до зменшення використання одноразових пакетів на 80% у наступні 15 років.

Як відмовитися від пластикових пакетів?

Нові правила в ЄС пропонують два варіанти.

Економно використовувати пакети (натомість застосовувати довготривалі полотняні сумки), щоб через 10 років на кожного громадянина ЄС припадало не більше 40 пакетів на рік.

Не розповсюджувати пакети безкоштовно, або накладати на них податок, щоб покупці поводилися раціонально.

Загалом закони, що обмежують використання пластикового пакування, діють в понад 40 країнах світу.

Українські зусилля

В Україні на людину щорічно доводиться понад 500 використаних поліетиленових пакетів, що значно більше ніж в країнах ЄС.

Відповідні законодавчі ініціативи в Україні обговорюють з 2011 року. Зареєстровано кілька петицій на сайті президента – щодо обмеження використання та імпорту пластикового пакування, посуду тощо.

2015 року у Верховній Раді зареєстрували проект закону, що повинен обмежити використання поліетиленових пакетів.

У ньому пропонувалося з квітня 2016 року:

- заборонити виробництво, використання, ввезення й платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів.

- заборона не поширюється на екологічні полімерні пакети (які у результаті впливу мікроорганізмів протягом 5 років проходять повне фізичне, хімічне, термальне або біологічне розщеплення на двоокис вуглецю, біомасу та воду).

- встановити норму виробництва екологічних полімерних пакетів із вторинної сировини.

- ввести штрафні санкції за виробництво, ввезення, платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів тощо.

Проте впровадження цих правил на практиці може спричинити до закриття низки підприємств з виробництва пакування, скорочення робочих місць та браку альтернативних пакувальних матеріалів.

Жуки проти кульків

Нещодавно 14-річна українка Катерина Малкіна з Маріуполя, учениця технічного ліцею, запропонувала вирішення проблеми утилізації пластикових відходів за допомогою личинок жуків.

Дівчина стала срібним призером Всесвітньої олімпіади з екології в Нідерландах. "За 9 місяців 20 личинок можуть з'їсти один пакет", – розповіла науковий керівник дослідниці.

В Україні інноваційним методом утилізації відходів не зацікавилися, тож Катерина разом зі своїм науковим керівником співпрацюватимуть з іноземними інвесторами.

http://ua.euronews.com/2016/06/30/france-bans-plastic-bags-what-about-the-rest-of-the-eu/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео