Допомагати Садовому зі сміттям будуть люди Льовочкіна


Сергій Льовочкін. Фото: dsnews.ua
Сергій Льовочкін. Фото: dsnews.ua

Що робиться і що буде зі сміттям у Львові, точно не знає ніхто. Садовий періодично випускає когось з оточення до журналістів, аби вони доносили до людей черговий проект, концепцію чи ідею. А сам у той час розробляє хитромудру схему, як на проблемі з відходами заробити якнайбільше дивідендів, як політичних, так і матеріальних. Як може помітити уважний читач, Садового зараз немає перед камерами і мікрофонами, зате його можна бачити за кожним рішенням і кроками, які покликані ілюзорними манівцями завести нас до зручного для мера рішення.

Щоби у загальних рисах окреслити цей маршрут, згадаймо, що на старті (у кінці травня) місто мало фактично готову домовленість з Європейським інвестиційним банком, «вороги» якої (домовленості, – ред.), за твердженням мера, і підпалили звалище. А зараз (у кінці липня) маємо досі не подані/оприлюднені документи у Міненерго на кредит та майданчик по пресуванню сміття у Рясному, оператором якого буде щойно створене підприємство, під керівництвом людини з сумнівною репутацією з когорти авантюриста часів Януковича Владислава Каськіва та його «сірого кардинала» Сергія Льовочкіна.

Тепер крок за кроком пройдемось заячими шляхами хитромудрої концепції поводження з твердими побутовими відходами Андрія Садового.
Коли сталася трагедія, Садовий казав, що ВЖЕ має гроші від Євробанку

31 травня, відразу після трагедії на звалищі у Грибовичах, міський голова Львова Андрій Садовий повідомив:

«Єдиним партнером, якого ми маємо на сьогодні і з яким ми працюємо впродовж останніх років, є Європейський інвестиційний банк. Він погодився виділити кошти на рекультивацію, завод для сортування сміття і весь комплекс робіт».

За його словами, зараз проект знаходиться на погодженні у Мінрегіонбуді. Віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко запевнив, що найближчим часом буде урядове схвалення.

«Сьогодні це питання порушували і депутати Верховної Ради. Думаю, за місяць проблему можна вирішити. Передова група фахівців банку уже була у Львові два рази. Вони вивчили ситуацію», – заявив міський голова.

Та виявилось, що це була чергова голосна заява Садового.
Коли не подав кошторис у міністерство, то казав, як Цезар: «Термін прийшов, але не минув»

10 червня Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України повідомило, що Львівська міськрада не надала рішення про підтримку проекту з рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

«28.02.2016 Львівська міська рада надіслала три проекти, зокрема один, щодо удосконалення системи поводження з твердими побутовими відходами. Ідеться про проект із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища на Львівщині та будівництво сміттєсортувального заводу.

Протягом березня 2016 року Мінрегіон опрацьовував надані пропозиції.

04.05.2016 Мінрегіон скерував листи до органів місцевого самоврядування про необхідність надання підтверджень участі заявників у проектах по залученню кредитних коштів.

Станом на 09.06.2016 до Мінрегіону не надходила від Львівської міськради інформація щодо підтримки проекту «Комплексне удосконалення системи поводження з ТПВ у м. Львові», – повідомили у міністерстві.

Водночас станом на 09.06.2016 таку інформацію до Мінрегіону надали міські ради Вінниці, Луцька, Хуста, Кіровограда, Рівного. Поінформували про прийняття відповідних рішень з Калуша, Миргорода, Олександрії.

Тоді позаштатний радник міського голови з питань інвестицій та зовнішньоекономічної діяльності, народний депутат України Сергій Кіраль виправдовувався, «заява Міністерства – винятково політична, і є спробою поставити під сумнів домовленості міста й Банку, адже кінцевим терміном подання такого рішення органом місцевого самоврядування є 1 липня».

17 червня Сергія Кіраль ще раз поправив заяви Андрія Івановича місячної давності та свої, сказані тиждень тому.

Він розповів, що Львівська міська рада тільки готується подати документи до Міністерства регіонального розвитку щодо участі Львова у проекті Європейського інвестиційного банку щодо рекультивації Грибовицького полігону та будівництва сміттєпереробного заводу.

«Ми вже на 95% завершили підготовку інформації відповідно до анкети, яку вимагає Мінрегіонбуд. Документи раніше були подані у лютому, але зараз через зміну обставин це довелося переглянути. У вівторок (21 червня) вони будуть подані до Мінрегіонбуду із супровідним листом і рішенням виконкому про підтримку проекту Європейського інвестиційного банку», – сказав Кіраль.

Вже жодної політики, лише зволікання від міськради.
Час ішов і з кожним днем ситуація з кредитом ставала все більш заплутаною

20 липня керівник юридичного відділу МОБ «Екологія-Право-Людина» Ольга Мелень-Забрамна повідомила, що Проект будівництва сміттєпереробного заводу для Львова та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України не надходив.

Цю інформацію вона оприлюднила, посилаючись на відповідь заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуарда Кругляка від 1 липня на запит своєї організації.
3
У той же час Ольга Мелень-Забрамна продемонструвала лист від 7 липня, у якому перший заступник міського голови Львова Віктор Пушкарьов стверджує, що проект був поданий ще 21 червня 2016 року.

«Комплексний проект вирішення проблем з твердими побутовими відходами у м.Львові було подано до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України листом №2303-16 від 29.02.2016. У зв'язку із ситуацією, що склалася, зміною та уточненнями економічних показників по проекту і новими вимогами Мінрегіону, було повторно надіслано проект листом №2303-вих-40 від 21.06.2016р.», – йдеться у листі від міської ради.

Тобто чиновники міськради стверджують, що надіслали усі необхідні матеріали у Мінрегіонбуд ще 21 червня, а Міністерство 1 липня повідомляє, що нічого подібного не отримувало.

Спробуємо з'ясувати ситуацію, надіславши інформаційні запити в обидві установи, але подальший розвиток подій наштовхує на невтішні висновки.
Зараз про Європейський банк вже мовчать, а за львівське сміття береться права рука Януковича – Сергій Льовочкін

19 липня на прес-конференції начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець повідомив:

«Рекультивації Грибовицького сміттєзвалища має передувати його стабілізація. Для цього використовуватиметься свіже сміття, яке пресуватимуть у «сміттєвий камінь» і вивозитимуть на звалище для його укріплення. У Львові планують облаштувати лінію для пресування сміття».

Як повідомив Ю.Голець, біля рухомого схилу звалища облаштують спеціальну карту, куди і складуватимуть спресоване сміття. Цей процес має тривати 2-2,5 роки. Приблизна вартість – 15-16 млн грн. Лише після цього мала би початися рекультивація, яка триватиме щонайменше 10 років. Її вартість, відповідно до проекту, 213 млн грн (станом на 2013 рік).

Ю.Голець зазначив: щодо стабілізації Грибовицького сміттєзвалища «Гірхімпром» розробляє окремий проект, робота над яким має ось-ось завершитися.

Чиновник зазначив, що весь обсяг львівського сміття, а це понад 500 тонн щодоби, можна пресувати і використовувати для стабілізації звалища. Тоді й відпаде потреба його вивозити в інші міста. Де саме буде розташована лінія для пресування сміття, Ю.Голець не озвучив, лише зазначив, що це буде у межах Львова. Вартість такого обладнання, з його слів, наразі визначається.

«Я би хотів, щоб вже у вересні ми почали складувати сміття у нас», – зауважив начальник управління.

Таким чином, вимальовуються основні пункти концепції поводження з ТПВ від А. Садового:

    сміття і далі будуть вивозити на Грибовицьке звалище для його (звалища, – ред.) «стабілізації»
    проект «стабілізації» вже замовлено у «Гірхімпрому» (скільки це коштує?)
    рекультивація розпочнеться лише через 2-2,5 роки
    пресувати сміття будуть у межах міста, у мікрорайоні Рясне, на «Сільмаші»
    вартість проекту пресування – 15-16 млн грн (джерела фінансування)

22 липня під час засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій було прийнято рішення про облаштування тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів на території ПАТ «Завод «Сільмаш» за адресою: Центральний проїзд м. Львова (так тоді офіційно було подано адресу!).

Таке рішення прийняли з метою тимчасового вирішення проблеми поводження зі сміттям у місті, – передає прес-служба ЛМР.

Як зазначається у повідомленні, при облаштуванні пункту перевантаження сміття дотримані екологічні вимоги: він розташований за 1 км від житлових будинків, у закритому приміщенні, з бетонною підлогою. Є змога щоденно перевантажувати 600 тонн відходів. На сьогодні уже завезли розрівнювач і прес. Зі серпня працюватиме прес, а впродовж місяця змонтують лінію. Також планують встановити мобільні вагові комплекси і дизбар'єр для того, щоб відмивати колеса машин, які перевозитимуть сміття.

Як зазначає прес-служба ЛМР, приміщення, де буде перевантажуватися та пресуватися львівське сміття, оглянули представники громадськості!

«Усі автомобілі, які в порядку експерименту заходили на територію, супроводжувалися громадськістю. Ми їх запрошували, щоб вони подивились саме приміщення. Громадськість була присутня при тому, як відбувається розвантаження і завантаження. Це відбувається протягом 15-20 хв і вивозиться. Про жодне спалювання сміття на території мова не йде. Все знаходиться на території закритого приміщення. Підлога повністю бетонна. Ми говоримо про тимчасове вирішення проблеми для міста», – розповів Іван Олексієвець, керівник проекту «Чисте місто».

Вже через три дні ситуація прояснилась ще більше. Виявляється:

    облаштування тимчасового пункту перевантаження твердих побутових відходів проведено з дотриманням усіх екологічних вимог! у межах міста!
    прес та розрівнювач уже закуплено (три дні тому його вартість лише визначалася)
    робота розпочнеться уже з серпня
    впродовж місяця змонтують сортувальну лінію, тобто і її вже, імовірно, замовили
    а ще мають бути ваги і дизбар'єр
    приміщення оглядали представники громадськості (журналістів не кликали, ІА ZIK – точно)

26 липня на прес-конференції заступника директора ЛКП «Львівспецкомунтранс» Тетяна Ватуляк оприлюднила нові подробиці.

«З 1 серпня маємо намір здійснювати пресування ТПВ. Пресування здійснюватиметься на майданчику у районі Рясного на території «Сільмашу». Вже є закуплені преси. Паралельно з пресуванням буде облаштовуватися сміттєсортувальна лінія, що дасть можливість відсортовувати вторинну сировину, яка може йти на переробку», – повідомила Т.Ватуляк.
На сьогодні рекультивацію звалища та переробку сміття Садовий чітко оформив на своїх людей

Спочатку він просував на управління звалищем та, відповідно, отримання грошей на рекультивацію, ЛКП «ТК Львівспецкомунтранс» і таки домігся свого. Відповідне рішення було прийнято сесією ЛМР 30 червня.

6 липня було призначено нового керівника ЛКП «Збиранка». Ним став Володимир Занік, колишній менеджер того ж ЛКП «ТК Львівспецкомунтранс».

Коло замкнулось – питання рекультивації звалища у руках «своїх» людей. І майбутні кошти також.

Коли Садовий говорив, що був фактично готовий до освоєння коштів Європейського інвестиційного банку якраз напередодні трагедії на звалищі, то душею не кривив.

25 травня 2016 року було створено ТОВ «Захід Ресурс Плюс», статутний капітал якої, відповідно до Єдиного державного реєстру, становить лише 1 тис. грн. Ймовірно, вже тоді йому була «уготована участь» управляти коштами на будівництво сміттєпереробного заводу, якщо така можливість випаде.

Все, нібито, добре – сміття у надійних руках. Але поглянемо, хто за тим стоїть.
Команда сумнозвісного Каськіва тепер буде «рулити» на львівському смітті і бюджеті

А зараз докладніше про антикризову сміттєву команду Садового.

Станом на 26 липня маємо. За рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації перевантаженням та пресуванням сміття у Львові має займатися фірма ТОВ «Захід Ресурс Плюс», керівником якої є мешканець Києва Олександр Залєвський. Про це йшлося на спеціально скликаній прес-конференції.

Пізніше журналісти дослідили, що Залєвський та його партнери по цій фірмі спеціалізуються на відкритті підприємств. На їх прізвища зареєстровано десятки юридичних осіб. А сам Залєвський був причетний до ПрАТ «Грінко», яке через держпідприємство викачувало з бюджету мільйони гривень. І зараз за ним стоять справи про банкрутство та кримінальні провадження.

Консультантом цієї фірми є Іван Олексієвець – керівник національного проекту «Чисте місто» і колишній керівник однойменного державного підприємства у структурі Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислава Каськіва.

Як повідомив І.Олексієвець, ТОВ «Захід Ресурс Плюс» створено спеціально для роботи зі сміттям у Львові.

«Ця компанія створена спеціально для Львова – для роботи у Львові. Вона входить у групу компаній, які займаються цією темою досить тривалий час», – сказав він.

При цьому, з його слів, йдеться про те, що компанія заходить у місто без жодного конкурсу та тендеру.

«На сьогодні ми запропонували для міста варіант. Місто розглянуло ці умови і на засіданні з питань НС була винесена ця пропозиція та прийнято рішення про облаштування тимчасового майданчика (на території заводу «Сільмаш» на вул. Шевченка, – ZIK). Ми запропонували своє бачення. У кінцевому протокольному рішенні має бути визначено, з якого моменту дані відповідні доручення і вказані зобов'язання, які ми беремо для себе. Після цього даються технічні умови, які ми повинні виконати, щоб зайнятися цим видом діяльності», – повідомив І.Олексієвець.

З його слів, «Захід Ресурс Плюс» вже уклало договір про оренду приміщень, площею 6 тис. кв м на промислових територіях заводу «Сільмаш» на вул. Шевченка, з їх приватним власником. Розглядається перспектива будівництва там цілого сміттєпереробного комплексу.

«Ми пропонуємо вирішення проблеми сміття у Львові. Перший етап – перевантаження. Другий – встановлення пресів і стабілізація полігону (Грибовицького сміттєзвалища, – ZIK). Третій етап – тимчасове встановлення сміттєсортувальних і сміттєпотрібнювальних ліній. Паралельно розглядається можливість будівництва сміттєпереробного комплексу за власні кошти», – додав керівник проекту «Чисте місто».

Скільки коштуватимуть послуги фірми з пресування сміття, він не уточнив. «Потрібно скласти калькуляцію. Є порядок формування ціни», – зазначив Олексієвець.

Як повідомляла «Економічна правда», Каськів «розпиляв» 30 мільйонів на регіональній концепції сміття.

Нацпроект «Чисте місто» був започаткований у 2011 році за часів Януковича і входив до національних проектів, які реалізовувало Нацагентство з інвестицій під керівництвом Владислава Каськіва. Передбачалося будівництво комплексів з переробки ТПВ у 10 містах України, однак у результаті нічого так і не було збудовано.

Іван Олексієвець – керівник проекту «Чисте місто» був помічником нардепа від Партії регіонів Юлії Льовочкіної.

Отаких партнерів підібрав Садовий для освоєння мільйонів євро.

Таким чином, станом на 26 липня маємо практично вибудувану нову «схему Садового» по корисному поводженню з ТПВ у Львові:

    рекультивація звалища у надійних руках «своїх людей» Садового
    по полігону на «Сільмаші» жодних конкурсів, тендерів, публічності
    вже усе закуплено, оренда укладена (немає жодних документів та відомостей за чий кошт це зроблено)
    рішення ухвалюються комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації, яку, до слова, очолює сам Садовий. Тобто він сам же і приймає всі рішення, знаходить виконавців та самовільно дає гарантії міста, а, імовірно, і кошти
    виконавцем визначено фірму, зареєстровану у травні 2016 року зі статутним капіталом у 1000 грн. Вона створена СПЕЦІАЛЬНО для роботи зі сміттям у Львові, входить у групу компаній, які займаються цією темою досить тривалий час. (Яку групу компаній? Де вони були до того? Хто стоїть за нею?)
    жодної концепції та калькуляції роботи у Львові ця фірма не представила
    за її керівником Олександром Залєвський тягнеться неприємний шлейф банкрутств та криміналу!
    на Сільмаші має бути цілий сміттєпереробний комплекс – тобто це серйозно і надовго
    займатися цим всім буде людина з дуже сумнівною репутацією, що працювала у сумнозвісній команді Нацагентства з інвестицій під керівництвом Владислава Каськіва!

Тобто, Садовий самовільно, через очолювану ним комісію, у кращих традиціях підготовки Євро-2012, приводить у місто для роботи зі сміттям людей з оточення Януковича, конкретніше, Сергія Льовочкіна.

І головне питання – за чиї гроші це буде робитися? Якщо бюджетні – то хто дозволяв? Якщо спонсорські – то хто дає і що за це хоче?

Але якщо врахувати типові для екс-регіоналів стаханівські темпи роботи та фігурантів, які поставлені керувати ними, то виглядає, що Садовий просто у критичний для себе час звернувся до «старих друзів», з якими успішно готував Львів до Євро-2012.

Ціну їхньої допомоги ми всі знаємо.

 Аналітична група ІА ZIK
 http://zik.ua/news/2016/07/29/dopomagaty_sadovomu_zi_smittyam_budut_lyudy_lovochkina_734222

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео