В Україні виявлено ризики схоронності вантажів з небезпечними відходами

Вівторок, 12 липня 2016, 11:55  Ірина Макаренко

·          

КИЇВ. 12 липня. УНН. Контейнери з небезпечними відходами, які ввозяться на територію України на кордоні не пломбуються. У зв'язку з цим не виключено, що небезпечні відходи не мають належного контролю поводження з ними під час транзиту територією України. Про це йдеться у рішенні Рахункової палати за результатом аудиту виконання Базельської Конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів, повідомляє УНН.

Так, під час аудиту виявилося, що в Україні на державному рівні не затверджено переліку (класифікатору) відходів із встановленими класами небезпеки. Крім того, на кордоні України не здійснюється пломбування контейнерів з небезпечними відходами. Відтак, що завозять в Україну і як саме перевозять територією держави – невідомо.

"Чинними нормативно-правовими актами України врегульовані питання, визначені Базельською конвенцією. Зокрема, з 2016 року екологічний контроль у пунктах пропуску через державний кордон здійснюється за відсутності відповідного положення про нього, на державному рівні не затверджений перелік (класифікатор) відходів із встановленими класами небезпеки.

Нормативно-правовими актами не визначено порядку пломбування підрозділами Державної екологічної інспекції контейнерів з небезпечними відходами в пункті пропуску через державний кордон на в'їзді в Україну.

Як наслідок, контейнери не пломбуються, що створює ризики незабезпечення схоронності вантажів з небезпечними відходами під час їх транзиту територією України", - йдеться у рішенні Рахункової палати.

Окремо Рахункова палата наголосила, що в Україні загалом відсутня національна цільова програма, яка б визначала порядок поводження з небезпечними відходами. Відтак, вимоги Базельської конвенції державні органи України не виконали

Джерело: УНН

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео