На переробці сміття можна заробляти. Фото

На переробці сміття можна заробляти. Фото 
В місті Мена на Чернігівщині вже майже рік діє підрозділ при комунальному підприємстві, що займається збиранням, сортуванням та пресуванням вторинної сировини – пластику, макулатури, склобою.
Нещодавно контейнери для роздільного збору сміття встановили й в навколишніх селах.
«Програма «Поводження з твердими побутовими відходами» у нас розроблена була давно, однак втіленням її у життя ніхто не займався, – говорить директор КП «Менарайкомунпослуга» Валерій Квашук. – Сміття, яке можна було б переробити, спалювали або вивозили на звалище. Звісно, екології міста це не йшло на користь, тож я вирішив виправити ситуацію. Щоб запустити підприємство зі збору вторсировини, коштів у бюджеті не було, тому довелося робили все своїми силами, використовуючи бюджет комунального підприємства. Спочатку купили прес і причіп, почали збирати сміття по місту, заохочувати людей. Встановили контейнери для роздільного збору сміття по всьому місту, зараз їх уже близько 20­ти. Вони приносять відчутну користь: місто стало набагато чистішим. Люди вже не викидають макулатури чи пластику на смітник, а поміщають у спеціальні контейнери або збирають і приносять нам. І вони копійку заробляють, і місто стає чистішим».
Підприємство орендує частину столярного цеху. Люди зносять вторсировину сюди. Приймають її за такими цінами:
  • кілограм макулатури – 1,2 гривні,
  • пакувальної плівки – 3 гривні,
  • стрейч­плівки – 2,5 гривні,
  • пластикових пляшок – 1,2 гривні,
  • склобою – 10 копійок.
«Ми можемо й самі вивезти вторсировину, якщо її назбирається хоча б півтонни, – каже Валерій Анатолійович. – Найбільше до нас привозять макулатури – в середньому за місяць її збираємо одну тонну, а також 500 кг поліетилену і 500 кг ПЕТ­пляшок. Макулатуру і пластик ми пресуємо спеціальним пресом, перев’язуємо, компактно складаємо. В такому вигляді вторсировину відправляємо на Чернігів – у ПП «Чернігіввторма».
Зараз на підприємстві у Мені, окрім директора, працюють два сортувальники і пресувальник. З часом підприємство планують розширити, отож з’явиться більше робочих місць.
«У найближчих планах – встановити контейнери для роздільного збору сміття по всьому району, – продовжує Валерій Квашук. – Я їжджу по селах, переконую людей у тому, що це потрібно. Часто чую: «Та я краще ті пляшки попалю. Дрова дорогі». Доводиться розповідати про шкоду від цього для здоров’я людини та екології. Хотілося б, щоб у кожному селі були невеликі пункти прийому вторсировини, щоб люди побачили, що це працює і приносить реальну користь. Зараз до нас уже інколи привозять сміття не лише з Менського району, а й із сусідніх. Було б добре, якби система роздільного збору сміття і його подальшої переробки діяла в усіх районах області».



http://svoboda.fm/economic/region/247258.html

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео