Були на селі. Куди подіти сміття?


Кожен українець в рік продукує до 350 кілограмів відходів. Таким чином в Україні щороку утворюється близько 14 млн тон сміття. Якщо в інших державах проблему поступово вирішують шляхом переробки або утилізації, то ми-українці у цьому питанні поки що невігласи.
Сортований збір сміття де-не-де намагаються запровадити. Але куди ж в результаті зникають всі ті батарейки, використані автомобільні фільтри, небезпечні біовідходи? У кращому випадку – сміттєві полігони, у гіршому – ліс, поле, водойми.
Спроби інвесторів запропонувати рішення з утилізації чи переробки сміття розбиваються об кригу нерозуміння місцевих громад. Все тому, що люди мають гіркий досвід довірливості обіцянкам.
Волинь не виняток. Село Брище знаходиться на відстані 15 кілометрів від обласного центру, Луцька. Більше 20 років тут функціонує сміттєзвалище. Сюди звозять відходи з 200-тисячного міста і прилеглих населених пунктів. Обслуговує сміттєзвалище комунальне підприємство «Луцькспецкомунтранс». Відходи тут просто пересипають грунтом. Таким чином поблизу Брища виростають гори неприроднього походження.
Рік тому відкрили нову чергу полігону для захоронення побутових відходів із сортувальною лінією. І громада і влада покладала на неї великі сподівання. Спеціальний ангар для сміттєсортувальної лінії, побутові приміщення для працівників, відповідні комунікаційні мережі.
Це була перша черга. У перспективі тут повинна була б відбуватися повна переробка сміття.
Загальна вартість об’єкту становила 16 мільйонів гривень, які виділили з міського бюджету Луцька. Планувалося, що пропускна потужність сміттєсортувальної лінії сягатиме 50 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік.
Однак, не так сталося, як гадалося. Нині громада нарікає, що підприємство не справляється з тим обсягом сміття, яке приймає. Таким чином на відведеній земельній ділянці знову починають рости гори і збирається фільтрат (рідина, що утворюється при захороненні твердих побутових відходів і містить токсичні речовини)
Тут також збираються встановити піч, яка спалюватиме небезпечні речовини – відходи з лікувальних установи, рештки тварин, автомобільні фільтри та інше. Громаду переконують не перечити інвестпропозиціям, адже усе це так чи інакше знаходить спочинок на сміттєзвалищі, а потім отруює їм повітря і воду. Підприємці обіцяють, що все це можна безпечно спалити у печі і навіть використати в енергетичних цілях. Однак село – проти.
Аргументи людей, влади і тих, хто хоче робити зі сміття гроші, слухала знімальна група програми «Були на селі».
http://hromadske.volyn.ua/buly-na-seli-kudy-podity-smittya/

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео