В Малехові обіцяють дати відповідь Львову в кінці вересня


Геодезисти обстежують ділянку під будівництво школи у селищі під Львовом. Їі зведення передбачено проектом угоди із Малехівською сільрадою про вирішення ситуації з Грибовицьким сміттєзвалищем. Будівельні роботи розпочнуться як тільки не буде ніяких перепон.
У Малехові ще на початку 2000-их взялися зводити школу. На самому старті роботи «заморозили». Сьогодні на занедбаній будові деякі місцеві мешканці викидають своє сміття. Шанси на відновлення робіт як ніколи великі. Геодезисти вже обстежили територію.
«Це незавершене будівництво. Його треба просто грамотно відновити. Треба поновити проект, передивитися де які зміни. Бо проект було видано в 2006 році», – каже директор комунального підприємства «Рембуд» Віктор Писаренко.
Підрядник, який виграв тендер на добудову школи готовий будувати хоч з понеділка. У запропонованому інвестиційному договорі прописане і каналізаування Малехова, капітальний ремонт двох вулиць та центрального водопроводу і нова амбулаторія. А ще – 600 тисяч гривень щороку на оздоровлення дітей. Щоправда, Малехівська сільрада виділяє Львову дві додаткові земельні ділянки, які вже засипані сміттям.
«Львівська міська рада вже офіційно до нас звернулася з листом. Вона буде напрацьовуватися з комісіями всіма, депутатським корпусом і буде врахована думка громади», – розповів секретар Малехівської сільської ради Микола Остапчук.
Чергову сесію планують на 29 вересня. А тим часом громада села активно обговорює пропозицію Львова.
«Нам того не потрібно. Ми не будемо годитися ні на що. Нехай роблять рекультивацію і нам сміттєзвалища тут не потрібно», – певна місцева мешканка пані Люба.
А от мешканець Малехова пан Богдан не такий категоричний.
«Є багато людей і «за». Але є таких пару ініціаторів, які підбурюють других. І все», – запевняє наш співрозмовник.
Сільський голова Малехова визнає, своїми силами подужати такі інфраструктурні роботи у селищі не зможуть. Але і пристати на пропозицію Львова не поспішають.  Мовляв, останнє слово за депутатами.
«Громада категорично проти грошей, тільки проводити рекультивацію існуючого сміттєзвалища засипкою землі. Все», – констатує голова Малехова Володимир Сеньковський.
Так просто взяти і засипати землею сміттєзвалище можна, каже керівник ЛКП «Збиранка» Володимир Занік. Але це обійдеться місту у понад 60 мільйонів євро. Вдумайтесь тільки, це півтора мільярда гривень. А спресованими відходами можна стабілізувати ситуацію.
«Нащо вкладати такі кошти, якщо це можна засипати сміттям, місто отримає на два роки передишку, збудує сміттєпереробний завод і ми вирішимо два-три завдання», – пояснив у коментарі Головним новинам Львова керівник ЛКП «Збиранка» Володимир Занік.
Львівська міськрада зобов’язалася провести повну рекультивацію Грибовицького полігону. Увесь процес захоронення сміттєзвалища має тривати чотири роки.
http://zaxid.net/news/showNews.do?v_malehovi_obitsyayut_dati_vidpovid_lvovu_v_kintsi_veresnya&objectId=1404380

2 коментарі:

  1. Я не могу понять, почему жители села против строительства школы? У вас их так много и она вам лишняя? Лучше так и продолжать сваливать туда весь свой мусор? Неужели гораздо лучше, чтоб ваши же дети гуляли в куче мусора, чем построить для них школу на том месте? Да, это поселок, а не город, но под Киевом тоже достаточно много поселков, которые с каждым годом становятся все облагороженее и шире за счет тех самых построек. Так же взять, к примеру новострои Вишневого http://kvartal-avia.com.ua/, там отлично построены и школы и сады. Приятно жить и находиться в том окружении, где все сделано для людей. И прошу заметить, что я не ставлю в пример Киев и большие города. Вишневое это ПГТ.

    ВідповістиВидалити
  2. Полностью с Вами согласна по поводу школы, так как в маленьких городах и селах, как правило их действительно не хватает и в итоге детям приходиться ходить очень далеко! Если проблема состоит в коммунальных услугах, так сейчас можно найти способы, чтоб экономить. К примеру, можно установить такие теплонасосы https://www.teplovyenasosy.com.ua/, таким способом экономить на потреблении электроэнергии. И было бы хорошо для всех.

    ВідповістиВидалити

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео