Європейський банк дасть Львову кредит для вирішення проблеми зі сміттям під 1-1,5%

Грибовицьке сміттєзвалище. Фото: alternation.com.ua
Європейський інвестиційний банк готовий надати Львову кредит на будівництво сміттєпереробного заводу і рекультивацію сміття під 1-1,5%.

Про це сьогодні, 7 червня, під час брифінгу у Львові повідомив нардеп Сергій Кіраль.

Він нагадав, у 2013 році, коли міська влада зрозуміла, що проблема зі смітттєзвалищем потребує комплексного вирішення, в тому числі, йшлося і про рекультивацію і закриття сміттєзвалища, розпочались переговори з Європейським інвестиційним банком, який в той час домовлявся з урядом про формування рамкової програми фінансування муніципальної інфраструктури обсягом 400 млн євро.

«У 2013-2014 року експерти банку здійснили попередню оцінку нашої програми. Таким чином банк погодився розглядати проект і виділяти кошти. Відповідно, коли у липні 2015 року завершилися переговори з урядом, була укладена угода. Її ратифікували у лютому цього року», – повідомив Кіраль.

Нардеп зазначив,що переговори Львова та банку продовжуються. Станом на зараз відбулось дві технічні місії експертів банку з Німеччини і Греції – у вересні 2015 року і січні 2016 року. Вони підготували звіт про початок проекту, у якому йдеться про комплексність підходу і уточнюються певні елементи проекту для подальшої роботи над розробкою структури, визначення ключових етапів його реалізації і уточнення загальної суми фінансування, яка буде становити не менше, ніж 50 млн євро.

Кіраль наголосив, що йдеться про рамкову програму між урядом України і Європейським інвестиційним банком.

«Йдеться про державні гарантії строком на 25-30 років під відсоток 1-1,5%, – заявив нардеп. – Тобто, йдеться про безпрецедентні кошти, яких на сьогодні на комерційному ринку не існує».

Він зазначив, що вартість рекультивації станом на листопад 2013 року становить близько 300 млн грн. Зараз це вже мільярд гривень.

«Жоден інвестор не отримає з нього (рекультивації, – ред.) вигоди, тому що потрібно сміттєзвалище накрити дво- триметровим шаром землі, розширити потужність станції переробки інфільтрату, зробити систему дегазації, – це все інвестиційні кошти, які не приносять прибутку. Тому цю проблему виключно можна вирішити за рахунок державних грошей», – наголосив Кіраль.

Як раніше повідомлялося, Європейський інвестиційний банк погодився виділити кошти Львову на рекультивацію, завод для сортування сміття і весь комплекс робіт.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа сміття. Станом на ранок 30 травня пожежники повідомили про її повну ліквідацію.

Згодом з'явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників. Їх доля залишається невідомою. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

Вночі 31 травня депутат Львівської міськради Любомир Босаневич зазначив, що через загрозу нового зсуву призупинено роботи з пошуку трьох рятувальників, які перебувають під завалами сміття.

Станом на 7.00 31 травня до пошуково-рятувальних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі залучено 475 людей та 63 одиниць техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться у безперервному режимі.

Згодом повідомили, що порятунок надзвичайників на Грибовицькому сміттєзвалищі обговорять у Львівській облраді. На даний час відомо про чотирьох зниклих осіб.

31 травня на сесії Львівської міськради секретар Анатолій Забарило повідомив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло одного рятувальника.

Згодом повідомили, що знайшли тіло другого рятувальника із трьох, які загинули під обвалом сміття 30 травня.

Увечері 31 травня ввечері на сміттєзвалищі в Грибовичах знайшли третю людину без ознак життя.

Усі новини про пожежу та пошукові роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі читайте тут: Грибовицьке сміттєзвалище.
http://zik.ua/news/2016/06/07/yevropeyskyy_bank_dast_lvovu_kredyt_dlya_vyrishennya_problemy_zi_smittyam_pid_706220

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео