Нова пожежа у Грибовичах.


З допомогою пожежної авіації рятувальники спровокували новий обвал на сміттєзвалищі

У вівторок ввечері на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла нова пожежа. За даними ДСНС, окремі осередки відкритого вогню розкидані на площі 800 м2. Гасіння пожежі ускладнене тим, що вогонь спалахнув у зоні можливого зсуву сміття. Нагадаємо, що у «тілі» сміттєзвалища виникла 100-метрова тріщина, яка стрімко розширювалась.
Рятувальники ДСНС застосовують пожежну авіацію - не стільки для того, щоб загасити пожежу, скільки намагають спровокувати новий контрольований обвал на сміттєзвалищі.
Broadcast is updating
10:48
20:44
На сміттєзвалищі продовжують гасити пожежу. До 20:00 здійснено з літаків скинули близько 208 тонн води.
19:06
На Грибовицькому сміттєзвалищі продовжують скидати воду з літаків, аби добитися зсуву сміття. За словами речника ДСНС Львівщини Віталія Туровцева, наразі здійснено 26 вилетів і за цей час з літаків скинули близько 190 тонн води.
«Поки продовжуємо скидати воду з літаків. Поступово "виположуємо" схил сміттєзвалища. Уже є можливість залучити до гасіння пожежі техніку. Але вогню як такого немає – під землею продовжується тління», – пояснив Віталій Туровцев.
За його словами, зараз на сміттєзвалищі працюють близько 200 рятувальників.
18:15
У повітрі поблизу Грибовицького сміттєзвалища не виявили перевищення шкідливих речовин.
Фахівці Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України проаналізували проби повітр'я у Малехові, Великих Грибовичах та на вул. Дж. Ленона у Львові. Результати дослідження показують, що перевищень гранично допустимих концентратів двоокису азоту, сірчистого ангідриду, вуглецю оксиду, фенолу та формальдегіду не виявлено.
Окрім цього експерти Держсанепідемслужби повідомляють, що поблизу Грибовицького сміттєзвалища зберігається нормальний для області радіаційний фон.
17:20
16:00
Жодне з міст чи сіл Львівщини, які раніше возили сміття на Грибовицьке сміттєзвалище, не мають проблем з вивозом сміття. На інші полігони ТПВ в області не пускають львівські сміттєвози, – директор департаменту житлово-комунального господарства ЛОДА Назар Романчук.
15:54
ДСНС у Львівській області на своїй сторінці у Facebook оприлюднила фото гасіння пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі за допомогою літаків. Як інформують пожежники, на смітник скинули близько 100 тонн води.
14:57
14:40

Ще три мiста в областi вiдмовились приймати вантажiвки з львiвським смiттям

«Сміття приймали шість міст в області, три з них сьогодні зранку відмовилися це робити. Вони називають різні причини. В зв’язку з цим стоять переповнені машини перевізників AVE та «ДВ-ЕКОСВІТ», – заявила на брифінгу заступниця голови міської комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк.
13:51
Внаслідок скидання води з літаків на сміттєзвалищі у Грибовичах стався новий зсув. Однак, за словами речника ДСНС Львівщини Віталія Туровцева, літаки й надалі скидатимуть воду з повітря, поки не буде повного обвалу гори сміття.
Після цього пожежники зможуть продовжити гасити вогонь на сміттєзвалищі.
13:25
Львів’янам, які живуть у наближених до Грибовицького сміттєзвалища мікрорайонах, радять закривати вікна в квартирах, оскільки дим від пожежі на сміттєзвалищі пішов у сторону Львова.
Начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич повідомив, що вчора, 8 червня, фахівці Держсанепідемслужби не виявили перевищення вмісту шкідливих речовин у повітрі в наближених до Грибовицького сміттєзвалища районах.
Маланич також закликав львів'ян не панікувати, адже серйозної загрози здоров'ю наразі немає.
13:08
Експерти Держсанепідемслужби виїхали на Грибовицьке сміттєзвалище для відбору проб повітря. Результати аналізів мають опублікувати сьогодні, 8 червня, до кінця дня.
«Раніше відхилення від допустимих норм ми реєстрували лише на самому тілі сміттєзвалища – там, де проводилися аварійні роботи. А для населення – перевищень немає за жодним показником», – сказала ZAXID.NET заступниця директора Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби України Любомира Шепеленко.
12:49
Рятувальники скинули з літаків на сміттєзвалище близько 16 тонн води. За словами речника головного управління ДСНС Львівщини Віталія Туровцева, літаки застосовують не для гасіння пожежі, а для того, щоб спровокувати зсув небезпечної ділянки сміттєзвалища.
«Ми тричі піднімали в небо літаки. Двічі скинули по чотири, один раз вісім тонн води. Будемо скидати воду, поки не вдасться спровокувати обвал», – сказав Віталій Туровцев.
Уже після обвалу рятувальники зможуть під'їхати пожежними автомобілями і розпочати гасіння пожежі.
12:30
ДСНС Львівщини спробувало спровокувати зсув сміття у Грибовичах за допомогою літаків. Лише після цього туди зможуть проїхати пожежні автомобілі, які й почнуть гасити вогонь.
12:20
За інформацією речника ДСНС Львівщини Віталія Туровцева, зроблено уже три скиди води з літаків – двічі по чотири тонни і один раз вісім тонн. Спровокувати обвал сміття не вдалося.
12:14
Журналістка міжнародного телепроекту Current Time  Ірина Сандуляк опублікувала перші фото, як пожежні літаки скидають воду на палаюче сміттєзвалище. За один захід такий літак скидає чотири тонни води.
11:54, 8 June
Львівська міськрада визначилася із ділянкою під нове сміттєзвалище. Наразі деталей не розголошують, відомо лише, що його облаштують за 20 км від Львова.
Раніше Львівська облдержадміністрація запропонувала 5 ділянок під будівництво сміттєпереробного заводу та облаштування нового сміттєзвалища. Найближче до міста з цього переліку розташований Добрянський кар'єр у Миколаївському районі (32 км).
10:56, 8 June
Для гасіння пожежі застосують пожежну авіацію. Орієнтовно з 11:00 спробують локалізувати вогонь з двох пожежних літаків. Гаситимуть водою з висоти 700 метрів. Про це ZAXID.NET розповів Ігор Курус з прес-служби ДСНС у Львівській області.
Очікується, що скидання кількох тон води на сміттєзвалище має спровокувати обвал сміття, яке уже потім гаситимуть пожежні машини.
10:52, 8 June
Уранці 8 червня на Грибовицьке сміттєзвалище для проведення аналізів поїхали фахівці Державної екологічної інспекції, комунального підприємства «Адміністративно-технічне управління» Львівської міськради та Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідемслужби. Результати дослідів мають оприлюднити сьогодні після обіду.

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео