Щоб рекультивувати Грибовицьке звалище, не потрібно шалених грошей, – бізнесмен

На початку 2013 року, після кількох років судової тяганини з міськрадою Львова, приватна компанія «Гафса» зі Стрия, що займалась первинною рекультивацією Грибовицького звалища та видобутком біогазу, залишила об’єкт. Міська влада намагалася забрати у фірми з іноземними інвестиціями право на видобування біогазу, хоча угоду про це сторони уклали ще 2004 року.

Про це йдеться у сюжеті проекту соціальних журналістських розслідувань «Брат за брата» (щонеділі о 22:00 на телеканалі ZIK).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Гафса» ще 2004 року підписало із міськрадою Львова договір. Його технологія  передбачала проведення первинної рекультивації об’єкта. Тобто того, що уже тепер в повному об’ємі безапеляційно вимагають громади Львова та села Грибовичі від влади.

«Перша стадія проекту була реалізована. Фінансування відбувалось з «кіотських» грошей. Натомість ми отримували скорочення викидів. Цей проект на Грибовицькому звалищі пройшов міжнародну детермінацію. Згодом відбулась варифікація, себто підтвердження зменшення обсягу викидів  шкідливих газів з полігону. Ми видобували біогаз і його нейтралізовували», – згадує головний інженер ТОВ «Гафса» Ігор Цукорник.

«Гафса» пропонувала план рекультивації полігону ТПВ з поступовою утилізацією інфільтратів. Однак зробити це їм не дозволила та ж міська рада. Фактично, з перших років на посаді її очільник Андрій Садовий намагався забрати у «Гафси» право на видобування біогазу.

«Усі знають, що конкурс щодо сміттєзвалища у Львові виграла львівська фірма «Гафса» і що з неї за це хотіли спершу 300, а потім 400 тисяч доларів хабара. Вони готові були дати, але прийшов посланець від найбільшого львівського корупціонера і сказав, що результати конкурсу скасовуються, бо це «його корова і він її буде доїти!». «Гафса» образилась і зробила прекрасну лінію в Закарпатті. На рекультивованому там сміттєзвалищі пасуться барани», – стверджує головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв.

Після років судової тяганини із муніципалітетом «Гафса», зареєстрована у місті Стрий Львівської області та з інвестиціями від британської фірми Carbon Capital Markets, залишила Грибовецьке сміттєзвалище. Відтак, проведена нею первинна робота на полігоні з часом звелась нанівець.

Стрийська компанія першою фігурує у списку із 43 фірм, котрі, буцім, були готові інвестувати кошти у зведення на території полігону сміттєпереробного заводу. Принаймні такий лист оприлюднили депутати міської ради Львова. Утім, окрім згаданої фірми «Гафси», з іншими переліченими у листі організаціями узагалі не вдалося знайти контакт.

«Теоретично, на ці роботи могли претендувати, наскільки ми знаємо,  три-чотири фірми», – стверджує Ігор Ковальчук, засновник ТОВ «Гафса» і запевняє, що аж ніяк не 43 компанії. Він погоджується, що правдою є те, як наразі заявляє Садовий, що інвесторам справді  не дуже вигідно вкладати кошти саме у повну рекультивацію сміттєзвалища.

«Грошима не засипати Грибовецьке звалище і не рекультивувати його. Інвестору, який прийшов би проводити технічну рекультивацію сміттєзвалища, мали бути надані гарантії у вигляді рішень обласної і міської влади – закрити звалище»», – наголошує Ігор Ковальчук.

«Станом на 2008 рік, коли стартував міжнародний проект, львівське сміттєзвалище було в такому стані, коли його можна було привести до ладу. Я маю на увазі саме тіло звалища. Якщо б проект реалізували, то ми нині там мали б просто пагорб, який зі сторони виглядав би як зелений парк», – стверджує інженер ТОВ «Гафса» Ігор Цукорник.

Наразі ж влада міста акцентує: мовляв, рекультиваційні роботи – дороговартісна справа, на яку інвестору важко спокуситися. І це справді так, але з одним «але».

«Що таке рекультивація? Це ввезення земляних мас. У Львові та на околицях ведеться чимало будівництв, де можна брати ґрунти та вивозити на звалище. З одного виду ґрунтів можна було зробити ізоляційний шар звалища, з іншого ­– дренажний. На перекриття також. Ці питання можна було вирішити без цих шалених цифр», – стверджує засновник приватної компанії «Гафса», що займається поводженням з відходами, Ігор Ковальчук.

Зазначимо, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. В результаті під завалами опинилися троє рятувальників та один комунальник. Троє надзвичайників загинули, водночас зниклого еколога не знайшли. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

7 червня повідомили, що на Грибовицькому сміттєзвалищі утворилася тріщина завдовжки близько 80 м і завширшки до 2,5 м в окремих місцях. Вершина сміттєвої гори просіла з часу першого зсуву на 2,5 м. Станом на сьогодні пожежа триває. Для ліквідації загоряння вирішено застосовувати авіацію ДСНС. Також відновили пошуки зниклого еколога. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2016/06/13/shchob_rekultyvuvaty_grybovytske_zvalyshche_ne_potribno_shalenyh_groshey__707820
 http://zik.ua/news/2016/06/13/shchob_rekultyvuvaty_grybovytske_zvalyshche_ne_potribno_shalenyh_groshey__707820

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео