Отруйні витоки зі звалища у Грибовичах забруднили воду та ґрунти в навколишніх селах

У всіх селах довкола Грибовицького сміттєзвалища фахівці виявили шкідливі речовини у ґрунті та воді. Однак більшість мешканців про це не знають і продовжують пити отруйну воду.

Про це йдеться у сюжеті програми перших західноукраїнських новин «Огляд дня» телеканалу ZIK (щобудня о 21:00).

За якихось два кілометри від Грибовицького сміттєзвалища люди п’ють воду із криниць. Хоча зізнаються: бояться за своє життя. Бо аналізів цієї води вже шість років ніхто не проводив. Місцева мешканка Світлана – одна з тих, хто п'є воду зі своєї криниці і готує на ній їжу.

«Я з самого дитинства п’ю цю воду. Колись її брали на аналізи, але нічого не виявили небезпечного. Тепер, коли сталася ця трагедія, страшно дихати тим повітрям, не те, що пити воду», – каже мешканка Великих Грибовичів Світлана.

Які речовини містить ця вода, не знають ні місцеві жителі, ні сільський голова. Ігор Питель каже: ще взимку просив обласних чиновників призначити аналіз води, ґрунтів та атмосферного повітря у селі. На відповідь чекає донині.

«Йдуть атмосферні опади і все, що є на сміттєзвалищі, вимивається і потрапляє у підземні води. Хочемо ми того чи ні, але усі поверхневі води заражені», – розповідає сільський голова Грибовичів Ігор Питель.

Про це свідчить і висновок головного санітарного лікаря Львівщини Романа Павліва, зроблений ще 2004-го року, яким звалище було офіційно закрите. Та попри рішення фахівця припиняти експлуатацію горезвісної Грибовицької сміттярки ніхто не збирався. А тим часом результати останніх досліджень підтвердили: у цій місцевості пити воду з криниць небезпечно.

«Тільки за 2015-2016 рік там було проведено 18 досліджень. У навколишніх селах встановлено відхилення щодо якості води, зокрема, майже в 11 разів перевищені норми за вмістом свинцю та інших отруйних речовин», – зазначає керівник Львівського обласного лабораторного центру Роман Павлів.

Лікар каже, що навіть кілька випитих склянок такої води можуть спричинити загострення хронічних захворювань, а постійне вживання може призвести до серйозних недуг, зокрема, цирозу печінки та навіть раку. Останні аналізи підтвердили – усі ґрунти навколо звалища забруднені, а шкідливі речовини вже встигли отруїти воду і в криницях селян.

Зазначимо, на вихідних на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа сміття. Станом на ранок 30 травня пожежники повідомили про її повну ліквідацію.

Згодом з’явилася інформація, що під час гасіння пожежі стався зсув сміття. У результаті під завалами опинилися троє рятувальників. За фактом зсуву відкрито кримінальну справу.

Вночі 31 травня депутат Львівської міськради Любомир Босаневич зазначив, що через загрозу нового зсуву призупинено роботи з пошуку трьох рятувальників, які перебувають під завалами сміття.

Станом на 7.00 31 травня до пошуково-рятувальних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі залучено 475 людей та 63 одиниць техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться у безперервному режимі.

Згодом повідомили, що порятунок надзвичайників на Грибовицькому сміттєзвалищі обговорять у Львівській облраді. На даний час відомо про чотирьох зниклих осіб.

31 травня на сесії Львівської міськради секретар Анатолій Забарило повідомив, що на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло одного рятувальника.

Згодом повідомили, що знайшли тіло другого рятувальника із трьох, які загинули під обвалом сміття 30 травня.

Увечері 31 травня ввечері на сміттєзвалищі в Грибовичах знайшли третю людину без ознак життя.

Усі новини про пожежу та пошукові роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі читайте тут: Грибовицьке сміттєзвалище.

 http://zik.ua/news/2016/06/03/otruyni_vytoky_zi_zvalyshcha_u_grybovychah_zabrudnyly_vodu_ta_runty_v_705155

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео