Грибовицький монстр


Третій тиждень Грибовицької трагедії не приніс жодних зрушень чи позитивних результатів. Міська влада й надалі божиться, що робить усе можливе для поліпшення стану довкілля і шукає альтернативні варіанти, куди можна було б відвозити міські відходи, екологи б’ють на сполох, а жителі прилеглих до Грибовичів сіл завмерли в очікуванні того, що ж на них чекає завтра.

Сміття горіло — а довкілля ледь не чистіше як до пожежі?!!

   Щонайменше дивною видається ситуація з результатами досліджень, проведених львівськими лабораторіями, які мали б показати, що, де, чим і наскільки забруднено внаслідок тривалої пожежі й багаторічної недбалості посадовців. Та замість того, аби виявити хоч якісь відхилення від норм, залежні від мера і його команди служби заявляють про допустимий рівень шкідливих елементів у ґрунті, повітрі та воді. 

   Зокрема, хімічна лабораторія ЛКП «Адміністративно-технічне управління» інформує, що результати замірів повітря на території Львова не перевищують гранично допустимих норм. «Ми відбирали проби у трьох точках: при в’їзді на територію полігону (на відстані 

20 м від траси Львів — Жовква); у самих Грибовичах — поблизу максимального джерела горіння і на межі Львова — біля житлового будинку, найближче розташованого до полігону, на вул. Щурата, 27. Заміри брали на наявність таких забруднювальних речовин, як оксид вуглецю, оксид азоту, азоту діоксин, ангідрид сірчистий, сірководень, аміак, сірчана кислота та недиференційований пил. Результати аналізу повітря показали, що на трьох контрольних точках вміст забруднювальних речовин на момент відбору проб не перевищував нормативів, разових гранично допустимих концентрацій, — запевнив керівник лабораторії АТУ Ігор Гуменний. — Однак оцінка результатів замірів повітря, проведена згідно з Державними санітарними правилами, показала, що на двох контрольних точках ступінь небезпечності забруднення — слабко небезпечний, а на третій контрольній точці — безпечний. Тобто, незначний вплив відчутний лише біля полігону в Грибовичах, відтак не рекомендуємо довго перебувати на вулиці. Проте на Львів відчутного впливу нема, тут безпечно». 

   Перевірили також воду в районах сміттєзвалища з водозаборів «Зарудці» та «Завадів». Як інформує «Львівводоканал», тут теж результати засвідчили про не перевищений вміст важких металів у відібраних пробах.

Пожежа ще «відгукнеться»!

   Натомість науковці з ЛНУ імені Івана Франка не згідні з такими даними — кажуть, що перевищення норми точно є, а застаріла апаратура «Адміністративно-технічного управління» могла просто його не зафіксувати. «Все залежить від точності й похибки самого приладу, якими були зроблені аналізи. Наші прилади дуже застарілі, тому похибка досліджень може становити від 15-20 %. Дуже сумнівно, що такі результати, які оприлюднила лабораторія ЛКП «Адміністративно-технічне управління», могли показати дослідження, проби з яких були взяти на самому сміттєзвалищі», — наголосила Лідія Бойчишин, доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії хімічного факультету ЛНУ ім. 
І. Франка. — Я сьогодні не знаю таких лабораторій, які мають можливість дуже чітко і в межах похибки в 2 % визначити вміст канцерогенних речовин у повітрі». За словами Лідії Бойчишин, перевищення є, однак смертельним його не назвеш. «Перевищення в десятки разів немає, а інформацію про те, що норми не перевищені, поширюють для того, щоб не сіяти паніку. Добре, що люди не панікують, адже катастрофи нема. Але якщо говорити про європейські екологічні норми, ці норми порушені в 1,5-2 рази», — додала вона. 

   Дещо іншу думку, ніж у фахівців лабораторії,  у коментарі «Ратуші» висловив начальник головного управління Держсанепідслужби у Львівській області Роман Павлів. «Повітря чисте. Вода, ґрунти — вони брудні. Це нічого не змінить. Навіть сміттєзвалища не буде, але вода буде забруднена. Для здоров’я людей у повітрі ніяких шкідливих речовин немає. Впливу сміттєзвалища з повітря для людей немає. А у воді і в ґрунтах забруднення є, хоч  це не пов’язано з горінням на звалищі. Це просто пов’язано з життєдіяльністю самого звалища, воно забруднило підземні води і ґрунти навколо себе. От і все», — заявив начальник СЕС.  А от у Дублянах фахівцям таки вдалося  зафіксувати перевищення допустимих норм.

   Не плекають марних надій медики. Запевняють: від пожежі, як і від самого сміттєзвалища, постраждали всі. Хоча результати досліджень і не показують перевищення норм, пожежа і десятирічні накопичення гудронів ще «відгукнуться» мешканцям Львівського регіону. Тому нині гостро стоїть питання про те, які ж іще наслідки для нас підготував Грибовицький полігон. «Сказати, хто конкретно постраждав через сміттєзвалище, нереально. Це і жителі с. Грибовичі, і жителі Львова, оскільки задимлення від пожежі на сміттєсховищі впливає на атмосферу. Хочемо ми того чи не хочемо, цей дим йде в різні сторони, його неможливо локалізувати, — розповів головний лікар комунального закладу «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Юрій Пацюрко. — Поки не буде чіткого моніторингу води, повітря, ґрунту, мешканцям краще вживати бутильовану воду, а не купувати її з машин, які приїжджають. Бажано, щоб вода була кип’ячена, обов’язково без запаху. В помешканнях потрібно частіше робити вологе прибирання та мити руки господарським милом, бо воно найкраще дезінфікує». 

   Непокояться про здоров’я людей і хіміки. Запевняють: від Грибовицької трагедії постраждають ендокринна, імунна та серцево-судинна системи людей; в мешканців наближених до полігону населених пунктів можуть почастішати різноманітні алергічні захворювання. У міському смітті наявні і пластмаса, і каучук, й інші шкідливі речовини, спалювати які не можна. 

А от екс-депутат Львівської облради, голова Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес, який роками досліджував проблему Грибовицького звалища, акцентує на тому, що найбільш небезпечними є діоксини, які утворюються під час горіння великої кількості сміття. «Це найбільш канцерогенні речовини, які мають згубний вплив на організм людини. Зокрема, діоксини спричиняють захворювання на рак. Ми чули про них ще з часів отруєння Віктора Ющенка. Ми не знаємо, який вміст діоксинів у повітрі був на той момент, коли горіло звалище, на яку віддаль їх розніс вітер, і яка шкода завдана мешканцям Львівщини та нашого міста. Ми не знаємо також, яким є вміст діоксинів у ґрунтах та воді», — зазначив він.

   І хоча фахівці лабораторій не бачать підстав для того, аби люди з прилеглих до полігону населених пунктів покидали свої домівки, в інтернеті вже другий тиждень активно обговорюють такий варіант розвитку подій. Дехто навіть прямо заявляє про це. Люди побоюються, що гудронні озера та газ, які кілька десятиріч поспіль накопичувалися на полігоні, нині — після тривалої пожежі — активізуються і  вдарять по населенню новими важкими недугами. 

А що зі сміттям…

   Нерозв’язаною до кінця залишається і ситуація з вивезенням відходів. Окрім проблемного Львова, нові полігони шукають також населені пункти Жовківського, Кам’янка-Бузького та Пустомитівського районів. Всі вони вивозили сміття до Грибовичів. Нині ж полігон закрили, тому доводиться шукати інше місце. Частково сміттєвий удар на себе взяла Рава-Руська і почала приймати по кілька сміттєвозів на день. Та місцевим мешканцям цього населеного пункту також  не потрібна «грибовицька пастка», і вони запротестували. Тому міські голови кинулися шукати інші полігони. 

   А тим часом у сусідній Польщі вже побоюються екологічних наслідків пожежі на Грибовицькому звалищі. Так, польський Сейм планує вирядити на Львівщину своїх делегатів. Представники сусідньої країни занепокоєні тим, що отруйний дим із Грибовицького сміттєзвалища може поширитись на східні території Польщі, пише ZIK. Наразі тамтешні ЗМІ б’ють на сполох, газети та інтернет-видання припускають, що токсична хмара досягне Польщі.

Уляна ДЕПУТОВИЧ,
Олег ГАЛІВ
http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=4696

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео