Сміття, що вбиває. Дедлайн для Мінекології поставлено

 

Біля кожного міста та містечка в Україні є звалище, багато з них були побудовані десятки років тому. Стан кожного з них – це пряме відображення роботи місцевої влади в кооперації з центральними органами управління. Ситуація на звалищі під Львовом показала, які рахунки може виставити довкілля за недбальство чиновничої машини. І, що страшно, це далеко не кінець історії. ПРАВДА дізнавалася, до яких дій владу спонукала ситуація на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом.

Все почалося з пожежі

30 травня під час гасіння пожежі на сміттєзвалищі, яке розташоване в 3 км від Львова під завалами 100 тис куб.м сміття опинилися три пожежники та, ймовірно, один з робітників комунального підприємства.

31 травня було знайдено тіла трьох борців з вогнем, хлопцям було від 27 до 32 років. Пошуки четвертої особи тривають, станом на 13.40 1 червня вони були призупинені через високу вірогідність нових обвалів сміття.

Сміттєзвалище під Львовом є одним з найбільших в Україні (площа понад 30 га), його відкрили у другій половині 1950-х для приймання сміття зі Львова та прилеглих населених пунктів. За час експлуатації полігону там накопичився шар сміття в 50-65м. Крім того, на території звалища розташовані озера, де, за даними екологів регіону, зберігається близька 300 тис. тонн кислих гудронових вод, що містять по суті продукти переробки нафтопродуктів.

Історія не одного дня

Про проблеми на Грибовицькому сміттєзвалищі знали доволі давно. Так стверджують екологи регіону. "Строк експлуатації Грибовицького сміттєзвалища повинен був закінчитися в середині 80-х років. Далі відбувалося продовження термінів експлуатації. Але продовження термінів експлуатації було б  прийнятним, якби на протязі цього часу проводилися засоби з рекультивації", - говорить еколог ГО «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко.

За його словами, це сміттєзвалища при правильному поводженні могло б працювати нормально, оскільки розташоване воно було з самого початку на глиноземному схилі.

"Глинистий схил не давав можливості водам, що з'являлися на сміттєзвалищі в наслідок дощу та забруднені важкими речовинами, органікою, металами, нафтопродуктами, просочуватися в нижні горизонти. З часом в наслідок зростання кількості сміття на порушення правил строків експлуатації води все одно почали просочуватися", - пояснив еколог.

Проблему, що виникла, почали вирішувати за рахунок будування відстійників. Разом з тим, паралельно з ними на звалищі з'явилися відстійники, куди скидали гудронні води з Львівського дослідного нафтомаслозаводу.

Анатолій Павелко пояснив, що в Україні не були запроваджені технології з утилізації таких відходів. Разом з тим, переробне підприємство потрапило в списки приватизації разом з землею, де були розташовані відстійники з забрудненою водою.

"Були намагання їх позбавитися, минулого року невідомі люди, що якимось чином опинилися на території КП "Збиранка" (підприємство-оператор звалища – прим.ред.), намагалися ці відходи перекачати, змішати зі сміттям. Це завершилося тим, що на початку останньої зими невідомі люди прокопали екскаваторами канал, щоб скинути відходи в р. Малехівка. В результаті загинула риба, забруднена була сама річка. Слідство не встановило зловмисників", - розповідає скандальну історію еколог.

Звичайно були у місцевої влади намагання поліпшити ситуацію та запустити переробку відходів. Проте, підрядників, що запропонували б гідний план, а не намагалися привласнити державні кошти, так і не знайшлося.

Урок сміттєзвалища

Навесні цього року ПРАВДА запитувала у чиновників Мінекології минулої каденції Кабміну про перспективи вирішення сміттєвого питання, тоді нам стало відомо, що держава не знає, які площі відведені під сміттєзвалища, в якому вони стані. Інвентаризація, в рамках створення стратегії по поводженню з відходами, була запланована на 2017 рік.

Ситуація у Львові стала свого роду каталізатором процесу. Сьогодні під час засідання Кабміну на необхідність провести інвентаризацію звалищ звернув увагу Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Є міста, які успішно подолали проблему зі сміттєзвалищами…немає самовозгорань або підпалів. Нам потрібно по всій країні перевірити полігони, визначити реальний стан справ. У містах є сьогодні ресурс для того, щоб це рекультивувати. Потрібно повертатися до масштабної програми утилізації сміття, але як я розумію, як тільки підходили,так одразу намагалися щось вкрасти", - сказав він.

За результатами засідання Кабміну буде дано доручення Мінекології здійснити перевірку  з видалення відходів щодо утримання відходів в межах природоохоронного законодавства. Отримають доручення також і обласні та Київська міська адміністрація провести інвентаризацію існуючих сміттєзвалищ, сформувати перелік перевантажених сміттєзвалищ, які не відповідають нормам екологічної безпеки, потребують закриття. Також місцеву владу попросять визначити переліку ділянок для будівництва сучасних сміттєпереробних заводів. Мінрегіонбуд  повинен буде отримати та надати схем щодо санітарної очистки населених пунктів. На чинного міністра екології Остапа Семерака покладено зобов'язання контролювати процес за виконанням відповідних розпоряджень.

Безконтрольна екологія

Проте, збору просто збору інформації та побудови планів буде явно замало, потрібні дії, які буде зробити не так-то й просто.

"Система екологічно контролю та система вивчення впливу на довкілля зруйнована. Нормативні акти були відмінені, як і перевірки екологічних органів. Екологічна експертиза скасована. Нового законодавства не прийнято…Контролювати зобов'язана і місцева рада, обласна рада і державна екологічна інспекція", - говорить еколог Анатолій Павелко.

"Впродовж останніх трьох років комунальні підприємства не допускали на цей об'єкт представників екологічної інспекції… Інспектори Львівського відділення екологічної інспекції отримали доступ на звалище лише 30 травня", - наводить свої аргументи Остап Семерак, додаючи, що звіт роботи інспекції обов'язково буде оприлюднений.

На запитання ПРАВДи, чи буде покараний хтось з тих, хто мав би проводити перевірки, звітувати про стан справ, міністр екології та природних ресурсів відповідає – буде реформування інспекції.

"Ця система, яка побудована не може виконувати ті функції, які стоять перед ними. Іде робота з трансформування екоінспекції в новий інтегрований природоохоронний орган. Ми працюємо з фахівцями, які допомагали реформувати міліцію в поліцію…Ми думаємо залучити волонтерів і тих, які пройшли військові дії на Сході, які хочуть взяти участь у відборі до нової екологічної гвардії", - пояснює Остап Семерак і додає, що нова еконіспекція має стояти на сторожі екобезпеки, а не корупції.

Кабмін має надати 2 місяці на проведення інвентаризації звалищ. Життя пожежників таки стали каталізатором на шляху прискорення вирішення питання. Та й європейська спільнота чекає від нас прийняття нових законів про поводження з відходами. А в Україні так вже повелося, що на Європу зважають, а от від місцевих громад з їх проханнями про вирішення ситуації зі звалищами відмахуються.

"Проблему тривалий час замовчували. Намагалися вирішити її неекологічними методами. Багато громада Грибовищ ставила умови про закриття звалища. Це була контрпродуктивна ідея, закриття його не призвело б до вирішення проблем. Разом з тим, якісь чергові матеріальні вигоди отримувала селищна рада. Львів робив водогін, заасфальтувати дорогу, відремонтувати школи і тому подібні речі. Вони намагалися отримати від міста максимальну вигоду", - розказує про український колорит вирішення екопитань Анатолій Павелко.

Екологи говорять, що ситуація на сміттєзвалищі біля Львову одна з найгірших в країни, тож говорити про настільки масштабні катастрофи в найближчому майбутньому не варто. Але ж є ще сотні невеликих смітників, що розміщено навіть на березі річок. Екологи говорять – ділкам вигідно, в гірській місцевості раз  на 8-9 років великі повені просто зносять всі відходи.

Добре, що увага до проблем зі зберіганням сміття привернула увагу перших осіб держави…та чи не завелика ціна заплачена?

 

Джерело:   Інформаційне агентство "Правда"

http://pravda.press/chronicle/top/smittya-shcho-vbiva-dedlayn-dlya-minekologii-postavleno--22966/?clear_cache=Y

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео