Представник інвесторів розповів, як ЛМР відмовилася від сміттєпереробного заводу


Ніколас ван Доеверен. Фото: Прес-клуб Львів/Facebook
Ніколас ван Доеверен. Фото: Прес-клуб Львів/Facebook

Німецькі і нідерландські інвестори влітку 2014 року зверталися з пропозиціями до Львівської міськради щодо будівництва сучасного сміттєпереробного заводу власними коштами, однак отримали відмову.

Про це 9 червня на прес-конференції повідомив юрист, фінансовий менеджер і управлінець проектами з 20-річним стажем роботи у великих міжнародних компаніях Ніколас ван Доеверен (Нідерланди).

За його словами, інвестори пропонували збудувати для Львова сміттєпереробний завод власними коштами. «Це б не потребувало виділення коштів з бюджету Львова, ані підвищення тарифів за послуги вивезення сміття для населення», – повідомив Ніколас ван Доеверен.

Йшлося про підприємство, яке б здійснювало сортування і переробку сміття – органічних відходів, паперу, скла, пластику. Проект не передбачав збір сміття та його довезення.

Переговори щодо будівництва заводу з Львівською міськрадою, зокрема, з заступником міського голови Львова Володимиром Шевчуком, розпочалися влітку 2014 року. Відбувалися презентації проекту, зустрічі. «Фінальна презентація була за участю міського голови Андрія Садового особисто. Після цього все замовкло. Можливо, нам треба було більше наполягати», – зауважив представник інвесторів.

Ніколас ван Доеверен пояснив, у чому полягало загадкове мовчання міської ради: «Ми надсилали листи, спілкувалися певний період. Але з часом це спілкування і листування припинилося». Разом із тим, іноземець запевнив: хабарів у мерії не вимагали, але і не пояснили, чому їм не підійшов запропонований проект.

За словами Ніколаса ван Доеверена, пропозиція інвесторів могла включати і проблему Грибовицького сміттєзвалища, хоча, за його словами, «є велика проблема, оскільки потрібно багато років, щоб провести сортування наявного там сміття».

Інвестиція для будівництва заводу мала складати близько 100 млн євро. Однак, інвестори висували й низку умов: місто мало надати земельну ділянку, площею 10-60 га, відповідні дозвільні документи на неї та забезпечити гарантії безперебійного постачання сміття протягом 10 років, аби інвестиція у завод окупилася.

Іноземець запевнив: інвестори готові повернутися до розмови з Львівською мерією щодо будівництва заводу. І навіть розглянути можливість, що міська рада матиме свою частку у власності підприємства. Аналогічні переговори проводяться також з владою Борисполя та Одеси. У Борисполі дійшли до питання виділення земельної ділянки.

Втілення проекту займе декілька років. За словами Ніколаса ван Доеверена, збудувати і запустити сміттєпереробний завод можливо за 3-4 роки.
 http://zik.ua/news/2016/06/09/predstavnyk_investoriv_rozpoviv_yak_lmr_vidmovylasya_vid_smittiepererobnogo_706948

Немає коментарів:

Дописати коментар

МСЗ - помойка на небе (Greenpeace) - відео